Aloittelija katso tämä!

Morrjens

Aloittelijat

Kannattaako aloittelijan treenata samalla tavalla kuin pitkään treenanneet? Onko fiksua ottaa mallia idolin treenivideoista ja tehdä samat treenit itse vaikka treenitaustaa on 3kk verran? NO ONKO?

Katso video ja päätä itse 🙂

 

Facebook <– Tykkää

Youtube <– Tilaa

Kotisivut <– Tsekkaa

Instagramista löydätte nimellä @ptvatanen

PT Vatanen

Vuonna 1990 rakas äitini ponnisti minut ulos kohdustaan ja siitä lähtien olen ollut ihmisten harmina vähän sielä sun täällä. Kotoisin olen itärajalta, pienen pienestä kylästä nimeltään Tuupovaara. Asia johti toiseen ja toinen taas kolmanteen ja nykyään vaikutan etelä-suomessa. Vuonna -08 astuin ensimmäistä kertaa kuntosalille ja sille tielle sitten jäinkin. Ensin se oli vain ajan kulutusta, sitten se muuttui harrastukseksi, siitä elämäntavaksi ja tänä päivän teen elantonikin salilla, aika kätevää.. :) Ystävieni painostuksesta lähti ajatus kisaamisesta, ja muutenhan sitä ei tule tehtyä ellei kovaan ääneen huutele kylillä. 2017 vuonna PT Vatanen seisoo pienen pienissä pikkuhousuissa muitten puolialastomien miehien kanssa vierekkäin kisalavalla, katsotaan kuinka käy! Joten pysyhhän kanavilla!

18 vastausta artikkeliin “Aloittelija katso tämä!”

 1. Hei toveri tosi hyvä video ja asiallinen! Tärkeetä asiaa. Niin usein näkee salilla henkilöitä, jotka kikkailee ja vetää lisäravinteita, mutta painot ja voimatasot ei näytä olevan kuitenkaan niiden vaatimalla tasolla. Kuten sanoit, perustreenaajalle perusasiat selväksi ja siitä sitten etiäppäi! 🙂 tykkäsin videosta!

  • Thanks Lotta! Nykyään ei salilla aleta edes treenaaman ennenkuin on kaikenmaailman neonväreillä tehostetut lisäravinne purkit ja pussukat hyllyssä 🙂 Porukka unohtaa tässä vilskeessä ne perus asiat joilla se todellinen pohja luodaa kehitykselle. Tarjonta on niin laajaa nykyään että aloittelija pää on pyörällä.

 2. Itse olen nyt treenannu vuoden ajan. Paino noussut 65 kilosta 80 kiloon, mutta oon tehnyt just niiku sanoit että ei pitäisi, eli aloittanut suoraan 4-5 jakoisesta treeniohjelmasta. Mitä olet mieltä, pitäisikö jatkaa samaa rataa vai vaihtaa 1-2 jakoiseen treeniin vielä joksikin aikaa? Kiitos paljon hyvistä vinkeistä ja videoista!

  • Moro Lasse!

   Ei se suoraan sanottanut nyt ihan päin persettä ole mennyt, kerta massaakin olet tuommoisen määrän saanut, olettaen että kaikki ei läskiä ole 🙂 Jos treenaat 4-5 jakoisella niin olettaisin että treenaat kerran viikkon kropan läpi? Mun mielestä se on aika vähän, mä suosin enemmän 1,5-2 kertaa kroppa läpi viikkoa kohti. Tuommoisella jaolla luultavasti esim kädet on omassa treenissä sulla? Ei ne alussa omaa treeniä tarttee, ne saa kovan rasituksen jo rinta/selkä treeneissä jos haluaa niin niiden treenien päälle voi ottaa kädet loppuun, sama asia koskee myös olkapäitä.

   Keskity enemmän isompien lihasryhmien treenaamiseen ja tosissaan kaikki fokus siihen että isommissa liikkeissä saat ladattua enemmän malmia tankoon. Sä voit kokeilla vaikka kaksijakoisella ohjelmalla pari kuukautta, sitten nouset kolmijakoiseen ja sitä rataa. Treenin pitää olla myös mieluisaa että sitä jaksaa tehdä päivästä toiseen joten funtsi ja kokeile miltä tuntuis treenata kroppaa tiheämmin läpi vähän tiheämpi jakoisella ohjelmalla 🙂

   Tsemppiä sinne!

 3. Aina se siihen asian ytimeen osaa tarttua ja kertoo meille vähän vähemmän tietäville 😀

 4. Mitäs mieltä mun treenityylistä? 8kk treeniä takana.

  Kroppa tulee treenattua aika usein 1,5 tai 2 kertaa viikossa läpi, ”turhia” lepopäiviä en pidä, sillonku oikeesti tuntuu että ei jaksa nii sillon ei mennä. Treenaan joko 2 tai 3 lihasta per treeni, yleensä alottelen raskailla massaliikkeillä, joita teen fiiliksen mukaa 4-8 sarjaa jopa, toistomäärätkin fiiliksen mukaan, 5-15. Erikoistekniikoita tulee käytettyä apuliikkeiden vikoilla sarjoilla aika paljon, pudotussarjaa esim aika useasti, jotta saa ne viimisetkin mehut pois tiristettyä lihoista. Välillä teen jotain supersettiäkin, aika useasti käsille tulee tehtyä, pari kertaa selällekkin. Ja tässä yks esimerkki treeni (tän päivänen olka+ojentaja)
  Pp KP, 5 sarjaa, koroteltii painoja joka sarjassa, toistot lähti 20 ja jäi sinne 4-5. Sen jälkee pumppasin etulohkoista mehut pois vielä pystypunnerruslaitteessa, 15-20 toistoilla, loppuun pudotus isommalla kuormalla jolloin tuli 10+10.
  Sen jälkee n. 5 sarjaa sivuvipareita, jokainen sarja oli semmonen et eka vaikka 5kg kässäreil 10, sit 6kg 10, sit 7kg 10 ja lopuks viel vähä cheatti tekniikalla 8kg 10. Ton tyylisiä tuli 5 sarjaa.
  Sen jälkee napattii vielä taljassa vipareita sivulle 1 pumppaava sarja ja 1 raskas. Sit loppuun vielä takaolkia facepullilla, ja ristikkäistaljassa joku ihme liike jonka nimeä en tiedä 😀

  Sit ojentajille ihan normitreeni ilman mitää erikoistekniikoita, kapeeta penkkii (tässä huomasin muuten sen, kun otan semmosen perus kapean otteen, en osaa sanoa paljon about, veikkaisin hartioiden leveyttä, että se otti aika paljon rintaakin (voiko johtua siitä kun rinnat arat edellisestä reenistä? vai pitäiskö alkaa kokeilee rintatreenissä kapeampaa otetta kuin yleensä) ja sit jos siitä vielä otin kapeamman nii otti ojentajiin toki hyvin mutta ranteet kärsi. :D)
  Päälle perus ranskis, taljassa köydellä sekä tangolla. Toistot ja sarjat aina fiiliksen mukaa.

  Ja mitä mieltä oot tällei aloittelijalla, tietyn lihaksen priorisaatiota? Itellä jäänyt rinta tosi paljon jälkeen muissa lihaksissa, että ottanut sitä nyt 2x/vko ja huomannu että tuottanu tulosta. Toki parantanu tekniikoita, vaihdellu toistoja sekä sarjoja joka kerta.

  Mut yleensä jos 2 rintatreenii viikossa, niin toinen volyymi ja toinen taas raskaampi.

  Sori että tuli aika pitkä teksti, ja erittäin sekava. 😀 😀

  • Oli kyllä pitkä ja sekavan oloinen teksti, ei aivot pysyny matkassa 😀

   Mä annan vinkin, keskity treenaamaan isoja massaliikkeitä, pyri puhtaan tekniikan säestyksellä kasvattamaan sarjapainoja. Voit vaihdella vaikka parin viikon välein sarjapituuksia 4-12. Tee aina massaliikkeet ensin ja sen jälkeen keskity vasta pienempii lihaksiin. 2-3 jakoinen ohjelma pelittäis aika hyvin sun kohdalla.

   Tsemppiä urakkaan!

 5. Siis tiivisttettynä:
  aloittelijalle kannattavaa käyttää pudotussarjoja ja/tai supersettejä? Entä sillontällöin giant setit?

  Miten lähtisin hakemaan oikeaa oteleveyttä penkissä?
  Kannattaako viedä priorisoida jotain lihasta?(itellä rinta tällä hetkellä jäänyt jälkeen nii sitä tulee priorisoitua)
  Mites tuplatreenit?

  • Jani, katso video uudelleen niin saat aika moneen kysymykseen vastauksen 🙂 Aloittelijan/perustreenaajan on kaikista fiksuinta pysyä perus jutuissa ja keskittyä sarjapainojen korottamiseen tekniikkaa silmällä pitäen.

   Supersetit/pudotussarjat/giant setit/ tuplatreeni kannattaa suosiolla jättää tuota tuonnemmaksi. Usko pois, sä et hyödy niistä mitään tossa vaiheessa. Ensin hankitaan massa ja voima, sitten kun sitä on ja normaali treeni ei mene enään samalla tavalla perille niin sitten hakemaan vaativuutta treeniin erillaisten kikkailujen kautta.

   Oteleveys on hyvin yksilöllinen asia, riippuu sun ruumiinrakenteestakin. Mä oon 181cm pitkä, raajat normaalia mallia niin mulle sopiva oteleveys on nimettömät merkkiviivoilla. Jos sulla rinta ei ota niinkään treeniä perille niin suosittelisin normaalia leveämpää otetta ja tekniikan viilausta.

   Tossa vaiheessa mä itse treenaisin 2-3 jakoisella ohjelmalla joten siinä ei oikeen voi priorisoida liieammin kun lihasryhmät treenataan nopeasti uudelleen. Tekniikkaa ensiksi kuntoon.

   Toivottavasti näistä oli jotain apua 🙂

 6. Moro Jooel!
  Sitähän kumminkin sanotaan, että laatu korvaa määrän. Niin eikö periaatteessa aloittelija, jolla siis on n.1.5 vuotta treeni taustaa takana ja tekniikat suht hyvällä mallilla, niin voisi 4-jakoinen ohjelma toimia myös? Vaikkapa seuraavalla jaolla: Rinta+olkapäät, Selkä, Jalat, Kädet. Näin ollenhan treenissä voitaisiin käyttää enemmän liikkeitä/toistoja per lihasryhmä. Toki tehtäisiin kuitenkin perusliikkeitä ja keskitytään niissä juuri tuohon sarjapainojen kasvattamiseen + sitten niiden jälkeen jotain apuliikkeitä suorilla sarjoilla. Esim. rinta+olkapää päivänä: Penkki 3×8-10, Vinopenkki/Vinopenkki käsipainoilla 3×8-10 Ristikkäistalja/pecdeck/flyesit 4×10-15 Pystypunnerrus 3×8-10 Viparit eteen/sivulle 3×10 ja takaolkapäille yksi liike 3-4×10-15. Näin ollenhan lihakset pystyttäisiin väsyttämään paremmin, kuin vaikka 3-jakoisessa.

  • Hmm, se vähän riippuu sieltä mistä se roikkuu 🙂

   Jos treenaat 4 kertaa viikossa, ja treenaat 4 jakoisella ohjelmalla niin tarvitseeko esim rintalihas 6pv palautuakseen? Empäs usko, se odottaa uutta treeniä jo 3-4pv päästä.

   Mä suosin enemmän sitä että treenataan vaikka vähemmän mutta useammin. Mutta silti nää on hyvin yksilöllisiä asioita, toinen palautuu nopeasti, toinen taas ei.

   Mutta nyrkkisääntönä kannattaa pitää sitä että treenaat lihakset niin tiheällä syklillä kuin ne vaan palautuu, välillä toki kannattaa ottaa viikkoja kun lihoilla antaa extra pitkän palautumiset että ne pääsee nollaamaan kunnolla.

 7. Pakko sanoa pari omaa komenttia, tällei kokeneeman perspektiivistä.

  Aloittelijan kannattaisi treenata kokovartalotreeniä tai jotain tosi pienijakoista alussa 3x viikko. Jättää turhat isolaatio nitkutukset veke, keskittyä isoihin lihasryhmiin, tehdä vapailla painoilla, hankkia se peruskunto ja perusvoimaa alle ekaksi. Kehittyykin paremmin kun ei ole kaikki pikku lihakset ihan liian väsyneet ja kipeät treeni toisensa jälkeen tehtäviin isolaatioihin. Ja vielä kymmenen vuoden jälkeenkin perusliikkeet ja perusjutut on koko homman ydin. Ne siispä kannattaa opetella hyvin jo alussa ja oppia tekemään ne oikein. erikoiskikkailut on työkaluja ja tarkoitettu vain ja arinoastaan erikoistarpeisiin ja erikoistilainteisiin, ja niitä tulisi käyttää säästellen. Netistä kyllä löytyy joka lähtöön geneerisiä perusohjelmia, suurinosa niistä ei ole ees kovin hyviä, eikä niiden kirjoittaja edes niitä tee. Tästä syystä väittäisin että hyvään treeniohjelmaan kannattaa panostaa. Myös suurimmalla osalla mailman treeni foorumeista on sticky posteina oikeesti toimivia aloittelijoiden ja vähän kokeneempien treeniohjelmia.

  Viimeinen virhe mitä kannattaa thedä on ottaa jonkun lisäravinnefirman treeniohjeet, tai bodylehtien tai steroidimassahirmun ohjeita niissä on koomisen usein se 200 haukka/ojentaja/rinta, Sillä ne on harvemmin ees järkeviä ja niillä vaan ylireenaa ja loukkaa itsensä.

  Ei muuta kun hienoja nosteluhetkiä kaikille!

 8. Moi jooel!
  Olen nyt reenannu hiukan yli vuoden. Noin puoli vuotta on käyty niin että kerran viikkoon kroppa läpi neljänä päivänä: ma olkapäät ja ojentajat, ke jalat, pe rinta-hauis, su selkä. Tulosta on tullut hyvin tälläkin ohjelmalla ja olen kyllä käyttänyt supersettejä, pakkotoistoja ja pudotussettejä. Millaista ohjelmaa suosittelisit jos kävisin 1.5-2 kertaa viikkoon ropan läpi? Kaikki muu palautuu nopeasti, paitsi jalat. Onko siis ideaa aina odottaa että jalat on palautuneet ja tehdä sillä välin muita lihaksia vai jättää tuo idea kokonaan pois haaveista? :s tänään tein olkapäät ja ojentajat näin: ranskalainen, ojentajapenkki, pushdown, pystäri, viparit, takaviparit ja etuviparit. Onko liikaa liikkeitä? Sarjoja on tuntuman mukaan noin 3-5.
  Loppuun vielä, kannattaako jatkaa joka toinen viikko volyymitreeniä ja joka toinen voimatreeniä? Esim penkissä sarjapainot on ~2kk sisällä noussut 10-15kg.
  Anteeks näi helevetin pitkästä kysymyksestä 😀

  • Sen verran on alussa sun kuntosaliharrastus että peruutusvaihde silmään ja perus juttuja tekemään. Treenaa kroppa kaksi kertaa läpi viikon aikana, tee isoja perusliikkeitä ja keskity oikealla tekniikalla kohottamaan sarjapainoja. Supersetit ja muut erikoistekniikat jätä pois, tai jos et kokonaan niin ne on sit treeninloppuun kun pumppailet viimeiset mehut pois.

   Jalat oppii palautumaan kun opetat ne palautumaan, ravintoa lepoa ja kovaa treeniä.

   Kato mun aloittelijat huomio video niin siinä tulee ympäripyöreesti homman juoni, nykytrendi on kikkailla alusta asti kaikilla ihme tekniikoilla ja sitten unohdetaan se tärkein treenin peruspilari.

 9. Moro,

  Videota ei ole enää näköjään olemassa, sen takia kysyn millä saisin lisää massaa ruhooni. Olen käynyt 2kk salilla ja 4-5 jakoisella aina tehnyt, mitat 181cm ja 75kg ja lisää massaa tarvisi

 
Tykkää jutusta