Raskauskilot, paska selitys..?

Moro!

Tää aihe tuli tosi extemporena mieleen ja ajattelin heti oksentaa sen videolle ennenkuin unohdan 🙂 Tää on mun mielipide raskauden ajan extrakiloista, itseäni ei siis pajoo henkilökohtaisesti kosketa mutta toisaalta taas koskettaa aika paljonkin, nimittäin työn puolesta.

online valmennus2

Mun ammatille se on vaan plussaa mitä enemmän jengi lihoo, se on fyrkkaa mun silmissä mutta tätä duunia en rahan takia tee, vaan taustalla on oikeasti halu auttaa ihmisiä, se on paras palkka tästä duunista, toki rahaakin tartteen niin se on hyvä extra 😀 Haluan yrittää ennalta ehkäistä ihmisiä tekemästä pöljiä virheitä jotta ne ei koskaan päätyisi mun asiakkaaksi, ainakaan reilusti ylipainosena.

Asiakaskunnassani on paljon äitejä kenen ylipaino on lähtöisin raskausajalta. Reilut raskauskilot on semmonen hyväksytty normi juttu jota pidetään täysin normaalina. Moni oikeasti ajattelee että raskaus prosessiin kuuluu automaattisesti holtiton lihoaminen ja monesti käytös on myös sitä ajatusta tukevaa. Ei se ole normaalia, ei se kuulu olennaisesti raskaana olemiseen että syödään itsensä plussapallon näköiseksi, EI SITTEN TODELLAKAAN. Kun jengi pamahtaa paksusti niin heti ollaan hamustelemassa rasvaa ympärilleen, kyllä sillä vauvalla on ihan hyvä olla vaikka äiskä ei nyt ota 10 kilon rasvamuuria vatsan ympärille.

Kaikki saa mun puolesta lihota niin paljon kuin jaksaa olipa raskaana tai ei mutta jos laitetaan 100 ylipainoista ihmistä riviin ja kysytään kuinka moni on täysin tyytyväinen tilanteeseen eikä halua laihtua lainkaan, niin veikkaan että aika harva käsi nousee pystyyn. Raskauden ajan lihoamisen pystyy selättämään sillä että syöt terveellisesti, monipuolisesti ja säännöllisesti kulutksesi mukaan. Herkut ja lipsumiset kuuluu jokaiseen elämään olipa raskaan tai ei, mutta kunhan ne on vain pieni siivu ravintoympyrästäsi.

En ota kantaa himoihin ja mielentiloihin joita raskaana ollessa käydään läpi, mutta sen tiedän että kaikki kuitenkin loppujen lopuksi hallitsee ihan itse käden ja suun välistä liikerataa jolla se lihoaminen pääasiassa toteutetaan.

Toki raskauden aikana varmasti voi tulla erinäköisinä ongelmia mitkä voi aiheuttaa monen mutkan kautta lihoamista mutta tämä on niin marginaali osa ettei sitä tarvitse sen enempää tässä käsitellä, kyllä se lihoaminen yleensä ihan syömällä syntyy.

Jos sulla tai tuttavalla on jäänyt jemmaan raskauskiloja tai muuten vaan ylimääräisiä kiloja niin jospa otettais ne pois ja tehtäisi elämästä aavistuksen kevyempää. Älä mieti, ota yhteyttä! [email protected]

Rakkaat ihmiset.. Palautetta lukiessa ajattelin selventää porukan fiksuimille vielä vähän tätä aihetta 😀 Raskauskilot jotka syntyvät luonnollisesta prosessista kun vauva kehittyy naisen kohdussa, on ok 🙂 En väitä että lapsen pitäisi olla todella fit eikä se saisi painaa lainkaan lapsivesien kanssa 😀 KOKO HOMMAN POINTTI OLI SE ETTÄ YLIMÄÄRÄISEN TURHAN RASVAN KERÄÄMINEN EI KUULU KOVINKAAN OLENNAISESTI TÄHÄN PROSESSII. Muutama hassu rasva kilo voi hyvinkin kuulua kuvioon mutta 10kilolla extra rasvaa ei kuulu NORMAALIIN raskauteen. Tai jos kuuluu niin haluan mieluusti oppia lisää tästä aiheesta 😉

Muistahhan seurailla somessa!!

Kotisivut <– PT Palvelut!

Facebook <– Tykkää!

Instagram –> ptvatanen

SnapChat –> ptvatanen

Youtube <– Tilaa!

PPS-Shop <– PROTSKUUUU

PT Vatanen

Vuonna 1990 rakas äitini ponnisti minut ulos kohdustaan ja siitä lähtien olen ollut ihmisten harmina vähän sielä sun täällä. Kotoisin olen itärajalta, pienen pienestä kylästä nimeltään Tuupovaara. Asia johti toiseen ja toinen taas kolmanteen ja nykyään vaikutan etelä-suomessa. Vuonna -08 astuin ensimmäistä kertaa kuntosalille ja sille tielle sitten jäinkin. Ensin se oli vain ajan kulutusta, sitten se muuttui harrastukseksi, siitä elämäntavaksi ja tänä päivän teen elantonikin salilla, aika kätevää.. :) Ystävieni painostuksesta lähti ajatus kisaamisesta, ja muutenhan sitä ei tule tehtyä ellei kovaan ääneen huutele kylillä. 2017 vuonna PT Vatanen seisoo pienen pienissä pikkuhousuissa muitten puolialastomien miehien kanssa vierekkäin kisalavalla, katsotaan kuinka käy! Joten pysyhhän kanavilla!

143 vastausta artikkeliin “Raskauskilot, paska selitys..?”

 1. hahahahha 😀 iha loistava video! Varsinki toi sun oma ”raskausfantasia” :DDD

 2. Oot varmaan hyvä pt ku ihmisen fysiologia noin hyvin tiedossa ja ymmärryksessä 😀

  • Niimpä 🙂 Itsekkään en vielä ole kuullut ainuttakaan negatiivista kommenttia asiakkailtani 🙂

 3. Ihan mahtavaa avautumista ja toki ei ole ( vielä ) omakohtaista kokemusta raskaana olosta , mutta urheilijana ymmärrän täysin tuon sanoman. Ymmärrän myös että komplikaatioiden myötä niitä kiloja saattaa tulla, mutta jos kyse on nimenomaan siitä että itse niitä syömällä tehdään niin ei voi kun ihmetellä.
  Ps. Nyt kaivan ne popparit esiin koska sohaisit aika moiseen muurahaispesään. 😀

  • Kiitti 🙂 Aika arka aihe joten joutuu itsekkin varmaan ne popparit kohta kaivamaan esiin 😀 Lihavuuteen on paljon syitä, mutta kyllä suurin osa taitaa olla ihan vain sen takia koska ei omisteta itsekuria.

   • Okei, voisiko joku nyt avata mulle mitä tuo maaginen itsekuri oikeasti tarkoittaa?

     • Hmm, okei kyse ei siis oikeasti ole mistään itsekurista, vaan taidosta, jonka voi OPITTAVISSA. Eli on turha syyttää ihmistä itsekurin puutteesta, jos ei ikinä ole edes oppinut syömään oikein, nukkuu jatkuvasti liian vähän syystä x, tekee liikaa töitä tai on muuten puutteellinen taidoiltaan hallitsemaan omaa ajankäyttöään tai stressiään. Kai se nyt pitää tiedostaa, MIKSI töistä kotiin tultua tekee mieli tyhjentää jääkaappi ja korjata se syy sieltä pois. Elämästä tulee vaan niin paljon helpompaa.

      Tieto ei takaa sitä, että asioita osaa soveltaa käytännössä. Tämä vaatii harjoittelua.

     • Kyllä mä luokittelisin sen taidoksi ja sitä todellakin pystyy treenaamaan, ei kukaan synnyn jäätävän itsekurin kanssa, kyllä se elämä muovailee siitä omanlaisensa. Kaikilla samat edellytykset, toiset osaa sen vaan paremmin tuoda käytäntöön. Jotkut oppii kauniista pyytämällä, toiset kantapään kautta, ja jotkut sormille näpäyttämällä, mä olen varmaan se sormille näpäyttäjä 🙂

   • Evoluutio on hoitanut asian silleen että väistämättä niitä ylimääräisiä kiloja tulee (toki tässäkin asiassa on paljon erilaisia tilanteita) ja se on luonnon oma keino valmistautua tulevaan imetykseen ja lastenhoitoon koska tyhjästä on paha nyhjästä, imetys kuitenkin vie äidiltä ja antaa vauvalle eli sillä lihoamisella ehkästään se äidin aliravitsemus (ternimaito on todella rasvaista). Kun nyky-yhteiskuntaa tarkastelee, energiansaanti on ihan järkyttävissä luvuissa ja kulutus vastaavasti pieni varsinkin näillä sohvaa kuluttavilla löllöillä, ei tää evoluutio enään koske ja aliravitsemuksesta ei oo pelkoa eli osuit tossa tekstissä naulan kantaan. Raskaana ollessa saa ja täytyykin liikkua ja terveellinen ravitsemus on tärkeetä ja se pitäis huomioida että vaikka niitä kiloja tulis, niiden ei tarvi jäädä siihen lantiolle raskauden jälkeen ja vaunulenkit voi alottaa rauhallisesti normaalin alatiesynnytyksen jälkeen jo 2vk-1kk päästä. Mulla tuli itellä 6kk synnytyksestä, 5kg lihoin raskausaikana ja tähän mennessä -8,7kg. Imetys ei mua laihduttanut (imetän edelleen) vaan liikunta ja säännöllinen ja terveellinen ruoka-valio.

    • Toi on totta, että rasvaa kuuluu kertyä raskausaikana tulevaa imetystä varten jos sitä vararasvaa ei ole jo valmiiksi. Jos sitä on jo entuudestaan niin sitten ei tarvitse. Hoikillehan suositellaankin isompaa raskaudenaikaista painonnousua kun taas jo valmiiksi ylipainoisen ei tarvitse eikä kannatakaan painaa raskauden jälkeen yhtään enempää kuin ennen raskautta. Laihduttaahan raskausaikana ei toki voi mutta energiansaanti ei saisi olla kulutusta yhtään isompi mikäli ylipainoa jo on.

     Mulla nousi edellisessä raskaudessa paino 14kg mutta 2 viikkoa synnytyksen jälkeen oli joka gramma lorissut pois. Se oli siis vauvan, lapsiveden, istukan ja muiden lisäksi pelkkää nestettä, rasvahan ei pala keltään noin nopeasti pois. Joillakin tota nestuturvotusta voi olla raskausaikana jopa 20-30kg jos on esim. raskausmyrkytys tai muu komplikaatio mutta nekin lähtee yleensä aika nopeasti synnytyksen jälkeen pois.

     Useimmilla tuntuukin varsinaisten raskauskilojen sijaan tulevan vauva-ajalla valvomiskiloja. Unenpuute on yksi isoimmista lihomiselle altistavista tekijöistä. Jos ihminen ei vuoteen nuku kunnolla menee nälänhallintajärjestelmä niin sekaisin, että painonhallinta voi hyvänkin itsekurin omaavalla ihmisellä käydä todella vaikeaksi. Hiilarihimo on kehon mekanismi reagoida krooniseen väsymykseen. Se ei ole edes tunnesyömistä vaan fysiologinen reaktio unenpuutteeseen. Nukkumisen estäminen on yksi tehokkaimmista kidutuskeinoista, ihmisen oma tahto murtuu siinä hyvin äkkiä. Laihduttaminen ja/tai rankka treenaaminen voi tässä tilanteessa olla huono idea ja ajaa kehon entistä pahempaan stressitilaan. Lihas kun kehittyy nimenomaan levossa ja jos lepoa ei saa…

     Kinkkinen pattitilanne siis. Mitä PT Vatanen tähän sanot?

 4. Kerranki joku sanoo asiat niinku ne on. Oikeesti oon ihmetellyt asiaa.. vuosia sairaalaympäristössä työskennellessäni olen pistänyt merkille että suurin osa mammoista jotka tulevat synnyttään ovat xxxxl-kokoa. No, jos ylipainoisten määrä on yleisesti kasvussa niin päteehän se tietty synnyttäjiinkin.

  Jep minäkin oon kolmikymppinen äiti mut en hankkinu ”raskauskiloja” jotka jää vuosikausiksi. Painohan nyt nousee luonnollisista syistä niinkuin mainitsitkin, (itsellä yht 17 kg ja siitä n. kymppi jäi synnärille) mutta siihen voi ite vaikuttaa mitä sinne suuhun menee. Harrastin kehoni sallimaa liikuntaa koko raskauden ajan ja ruokavalio pysyi normaalina. Siis jatkoin samoja elämäntapoja, myös sen jälkeen kun lapsi putkahti ulos. Eikä silloin ollut ees mitään fitness-buumia niinkuin nykyään, eli ihan maalaisjärjellä mentiin kuten omakin äitini kuulemma aikoinaan…ja sillä maalaisjärjellä olin muutamassa kuukaudessa vanhoissa mitoissani. Ja kaikkihan joskus herkuttelee, se on okei ja sallittua mutta ei sillain et eletään hitto vie se 9 kk niillä berliininmunkeilla tai mäkkärillä! Aatellaanko sitä kasvavaa lasta yhtään? Prkl!

  Ja tästä aiheesta moni vetää palkokasvit syvälle tottakai. Olen kiai tietämätön mutta en ymmärrä (tai no periaatteessa joo) kuinka on ees mahdollista lihottaa ittensä raskauden aikana, siis niin et ne kilot jää ikuiseksi riesaksi. Ja puhun juurikin niistä perusterveistä naisista, en mistään marginaaliryhmästä.

  • Mä välillä roisikin näitä juttu enkä jaksa stressaa jos joku ei tykkää. Aina sekaan mahtuu ihmisiä kenelle on käynyt paskasti ilman syytä mutta suurin osa on itse aiheuttanut itselleen ylipainon. Mukava kuulla että jaksoit katsella videon 🙂

  • Okei, mistä tiedät kuka naisista on perusterve raskauden aikana ja kuka ei? Ja mitä kaikkea sen raskauden aikana kukanenkin kokee?

   Raskaus on kaikessa luonnollisuudessaan siltikin ylimääräinen stressi keholle (ja mielelle). Raskaushormonit pistää kroppaa sekaisin, jonka seurauksena voi tulla esimerkiksi pahoinvointia tai väsymystä, mikä tottakai vaikuttaa liikunta- ja ruokailutottumuksiin. Muuttuva keho voi stressata mieltä ja jos on vähänkään taipuvainen esim. lohtusyömiseen, siihen on aika helppo turvautua, varsinkin jos mitään muita keinoja sen stressin käsittelyyn ei omaa.

   On todella hienoa, että sinä osaat hallita omaa stressiäsi ja elintapojasi. Haluaisitko kertoa muille miten sen teet? Siis sen sijaan, että syytät ja osoittelet sormella?

   Niin ja tosiaan, mulla ei ole omia lapsia. Eikä ylipainoa enää.

   • Välillä pitää vähän ärähtää että katseet kääntyy 🙂 Jos kauniisti kaikkia ajatellen hempeitä puhuu niin massaan hukkuu, idea on että mahdollisimman moni kiinnostuisi ja edes muutama saisi tästä kipinää tehdä raskausaikaan asiat fiksusti. Tyylini on provosoiva mutta ajatus taustalla kuitenkin auttaa ihmisiä. Sanoma koski heitä ketkä olettavat että raskaan ollessa kuuluu lihota holtittomasti.

 5. Hahaa!!! Nyt mentiin suoraan asiaan ja olen täysin samaa mieltä. Repeilin täällä itsekseni 😀 Olen itse 8-kuukautisen tytön äiti ja painoa raskausaikana kertyi noin 5 kg. Olen aina ollut pienikokoinen ja koko raskausajan harrastin monipuolisesti liikuntaa, söin paljon, mutta oikeaa kunnon ruokaa. Itseasiassa raskaus sai minut ajattelemaan ravinnon tärkeyttä vielä enemmän ja raskausaikana ruokavalioni muuttui niin, että nykyiseen ruokavaliooni kuuluu entistä enemmän hyviä rasvoja ja valkoisen sokerin olen jättänyt melkein kokonaan pois. Itse ainakin halusin tarjota vauvalleni mahdollisimman terveen ja hyvinvoivan kropan missä kasvaa. Toki olin todella onnekas, koska mitään ongelmia minulla ei ollut koko raskausaikana eikä ainuttakaan herkkuhimoa. Suurimmalla osalla naisista raskaus on vain tekosyy mätätä kaikkea suusta alas, vaikka omasta mielestäni nimenomaan pitäisi entistä enemmän kiinnittää huomiota siihen mitä syö. Naisena en voi vain tällaisia kauheasti tuolla kaduilla huudella, koska kanssasisareni lynkkaavat minut heti 😀

  • Hehe, mukava kuulla että viihdytti 🙂 Sä olet kyllä selvinnyt todella pienellä painon nousulla. Puhut asiaa sen suhteen että kun sisällä kasvaa uusi ihminen niin tulisi entisestään kiinnittää huomiota mitä sinne sisälle tarjoat!

 6. Nyt tuli tekstiä kokemuksen syvällä rintaäänellä! 😂 Päivän paras 👍

  • Hehe, kokemusta ei ole raskaudesta mutta kerran otin kyllä vuoteen +30kg joten melkein on sittenkin 😀

 7. Mietin samaa kun edellä oleva kirjoittaja. Onko tosiaan ihmisen fysiologia noin hukassa? Normaalin raskauden aikana voi tulla kiloja jopa 16. Myös toisilla ihmisillä kerääntyy elimistöön enemmän nestettä kuin toisilla. Sinulla on aika vahva näkemys tästä asiasta mutta kehottaisin kuitenkin ottamaan ensin asioista kunnolla selvää, ennenkuin julkaiset tämän kaltaista tekstiä. Teet itsestäsi hieman naurettavan.

  • …. Kiia, käytkö hitaalla. Totta hemmetissä paino nousee! Raskauskiloilla tarkoitin videossa LÄSKIKILOJA jotka on jengin mielestä ok. Kyllä muutamat rasva kilot on normaalia, mutta 10kg rasvaa ei ole. Jäätävällä rasvamäärällä ei ole mitään funktiota raskausprosessiin, tai jos on niin jaksatko nyt viisaana mulle selventää?

 8. Ai herranjumala :D:D :D:D aivan mahtavaa!

  PS. Mielensäpahoittajia odotellessa!

 9. Tiesitkö että normaali ja toivottu kilomäärän lisäys raskaana ollessa on 10-15 kg? 🙂 tuo pelkkä mainitsemasi 10kg tulee siis jo helposti vauvasta, kohdusta, istukasta yms.. Toki en itsekään ymmärrä kun kerätään vaikkapa se 25kg mutta siihenkin vaikuttaa niin moni asia.

  • Nyt Jenny järki päähä. Katso video ajatuksella niin varmaan aukee enemmän. En missään vaiheessa tarkoittanut että paino nousu on paha, vaan se rasvan kerääminen on turhaa. Pari rasva kilot ok, 10kg ei ole ok. Vai onko?

 10. Mä olen nyt sitten ensimmäisiä kukkahattu-täti-mielensä-pahoittajia, joita tässä niin kovasti kaivataan. Varmaan tämä on hyvin paljon ikäluokkaan sidonnainen juttu, mutta olisin omien kokemusteni perusteella huolissani ennemmin aivan toisen suuntaisesta ilmiöstä. Olen siis Y -sukupolven loppupään edustaja ja katsellut tässä kun kaverit pikku hiljaa poksahtelevat kukin vuorollaan. Jokaisella heistä on tavalla tai toisella ollut omasta takaa itseinhoa ja pelkoa oman vartalonsa menettämisestä niin paljon ettei liika kiloista ole tullut ongelmaa, vaan siitä ettei pää anna periksi syödä tarpeeksi. Pahimmassa tapauksessa vauva ei kehity mahassa normaalilla rytmillä ja joudutaan ryhtymään liikunta kieltoihin ja painon tarkkailuihin. Tämä on mielestäni paljon kurjempaa kuin muutama liika kilo. Enkä minä ainakaan voi syyttää näitä äitejä, siitä että jokaisella painaa mielessä juurikin tuo raskauden jälkeen kuukaudessa kuntoon tavoite, paineet ovat kovat.. Totta kai varmaan työsi puolesta näät eniten juuri ylipainon kanssa kamppailevia naisia, mutta halusin vain sanoa, että ei se minusta ole lainkaan noin kamala asia 🙂

  • Asiallinen kukkahattu kommentti 🙂 Sanoman voi ymmärtää monella tapaa ja niinhän meillä ihmisillä on tapana! En missään nimessä kannusta taviksia mihinkään fitness elämään raskaana ollessa tai stressaamaan sen enempää asiasta mutta idea oli kuitenkin se että itsensä lihottaminen ei kuulu olennaisesti raskauteen. Raskaus ei ole mikää vapaaportti 9kk herkuttelulomalle, tai voihan se vaikka ollakkin eihän se minun asia ole mutta jälkeenpäin voi harmittaa. Jos kiloja tulee hyvistä elämäntavoista huolimatta niin sitten ne tulee 🙂

 11. Hmmm… Oon sun kanssa samaa ja eri mieltä 😀 Mulle tuli RASKAUSKILOJA 30! Kyllä, kolkyt. Niistä 15 lähti synntyksestä ekan kuukauden aikana. Loput pudotin noin viidessä-kuudessa kuukaudessa. Ja tällä hetkellä painan vähemmän kuin silloin, kun aloin lastani odottamaan ja hän on nyt vähän yli vuoden vanha.
  Olen siis samaa mieltä siinä, että on aivan paskapuhetta, että niihin kiloihin vedotaan vielä kuukausien -jopa vuosien päästä synnytyksestä!

  Mutta olen täysin eri mieltä kanssasi siitä, kuinka paljon sitä painoa raskaana ollessaan SAA tulla. Itse en monista syistä pystynyt liikkumaan raskauden aikana eli nestettä pääsi kerääntymään kehoon aivan järkyttävä määrä. Herkuttelin kyllä, mutta en överisti. Toiseksi, kun jotain tiettyä ruokaa on saatava, niin sitä on SAATAVA! Ei ole edes vitsi. Ruokahimot voi johtua monista eri syistä, esim jonkun ravintoaineen puutoksesta ja silloin ei oikeasti naurata, jos sitä ei jostain syystä saa. Tietysti se järki kannattaa pitää mukana siinä touhussa. Jos mielesi tekee omenoita, niin ei niitäkään voi kymmeniä syödä vaikka mieli tekisi.

  Järki päässä siis odottajalle mutta myös PT:lle 🙂

  • Aika hevi raskaus sulla mutta älä huoli, itsekkin olen nostanut painoa +30kg yhden vuoden sisällä, tämäkin oli ihan suunniteltua 🙂 Neste, lapsi, lapsivesi ja kaikki muut hilppeet nostaa painoa, ne ei ole lihoamista. Rasvan kertyminen on lihoamista ja sitä ei normaalissa raskaudessa ihan älyttömiä kuuluisi tapahtua ymmärtääkseni. Aina on poikkeuksia mutta nyt puhun siis valtaosasta.

   • Joo oli aika hevi monelta osin 😀 Oon kyllä tosi ylpeä itsestäni, että sain ne niin hyvin pois, koska kyllähän siitä osa oli ihan sitä itteään (enkä nyt puhu lapsesta). 😀

 12. Tää oli hyvä, jes!👍 tosin tuo ”alle 10kg tulee tietysti raskausaikana ja se on normaalia” -tyyppinen lause sai päiväkahvit purskahtamaan suusta; todellisuus on muistaakseni 8-16 lisäkiloa normaalipainoisella ihmisellä. Lisäksi ”aineenvaihdunta kasvaa”, todellisuus on että aineenvaihdunta hidastuu ja ruoka kulkee jopa kaksi kertaa hitaammin kropan läpi. Vaikka ymmärsin kyllä että tarkoitit vähän jotain muuta, sanavalinta vaan ei ollut paras mahdollinen jotta sen kaikki oikein ymmärtäisivät.
  Itse puolivälissä raskautta ja jo 10kg tullut, vaikka ruokavalio on terveellisempi ja samoissa mitoissa mahaa lukuunottamatta.

  Kiitos tästä, on tärkeää saada raskaanaolevat ymmärtämään ettei raskaus ole oikea syy syödä mitä lystää, kyllähän se mahassa kasvava vauvakin kärsii huonosta ruokavaliosta ja jokapäiväisistä herkuista. Hyvä herätys sekä lapsia että äitejä ajatellen! 🙂

  • Kiitos 🙂 Videon kuvasin suunnittelematta mitään joten aika lonkalta lähti mutta menin fiiliksen mukana 🙂 Perusaineenvaihdunta = kuinka paljon kulutat energiaa päivässä, sitten aineenvaihdunnalla voidaan tarkoittaa useampaakin asiaa mutta toivottavasti osa ymmärsi 🙂 Painohan voi nousta hurja määriä mutta se ei ole lihoamista välttämättä ja se kuuluu raskauteen, rasvan kertyminen on lihoamista ja se tolkuttomissa määrin ei ole normaalia.

   Tsemppiä sulle loppu odotteluun!

 13. Mutta missä menee se raja, että mikä on sitä tarpeetonta rasvakiloa ja mikä normaalia painonnousua? Itsellä on paino noussut jokaisessa raskaudessa vähintään 20kg. Ei vauva, lapsivesi ym. tuota kaikkea painoa selitä. Mutta mulle on oikeasti ihan mysteeri, että mistä se paino tulee, kun syön raskauden aikana samoin kuin muulloinkin, herkkuja vain vähemmän. Loppuajasta paino voi nousta kilon viikossa, mistä se oikein tulee? Nyt ollaan taas viittä vaille synnyttämässä ja taas on 20kg paukkunut rikki. Ne pienet jenkkakahvat, jotka oli ennen raskautta, on kadonneet raskauden aikana. Kokemuksesta kuitenkin tiedän, että synnärille jää n. 3kg, vaikka vauvakin painaa enemmän. Onko kaikki laitokselta mukaan tulevat raskauskilot niitä rasvakiloja sitten? Vuoden päästä synnytyksestä olen yleensä painanut vähemmän kuin ennen raskautta, koska imetys. Jos imetys ei onnistuisi, en tiedä miten kävisi. Että kerro nyt mulle, miten voisin pitää painonnousun siinä max 10-15kg ja mitä mun pitää tehdä, että näinä viimeisinä viikkoina ei paino nousisi kiloa viikossa? Diettaamalla koko raskauden ja lopettamalla syömisen kokonaan viimeisten viikkojen aikana?

  • Kun menee sillä kaavalla että syö terveellisesti ja monipuolisesti kulutkseen nähden sopivasti koko raskausajan niin siinä tapauksessa saa olla huoletta kiloista, jos vetää hanat auki kaikkea mahdollista niin sitten on peiliin katsominen. Jos oikeasti olet ravinnon kanssa pelannut fiksusti niin tapauksessasi olisin ihan tsillisti vaan 🙂 Jos kiloja jää reilusti synnytksen jälkeen niin vedä yhtä mallikkaasti kuin edelliselläkin kerralla, eli kaikki pois mahd nopeesti 🙂

   • Tietenkin raskauden jälkeen täytyy miettiä millä tahdilla sitä kiloha tiputtaa, kun dietata ei voi jos imettää, rankkaa treeniä ei aloiteta heti synnäriltä ulos kävellessä. Sekin kun ei luotais tota painetta että pitäis olla timmi ja hyvässä kunnossa heti kun lapsi on ulos puserrettu. Todella moni on sen takia niin tyytymättömiä itseensä. Raskaus ja synnytys on naisen keholle ja hormonitasapainolle niin suuri mullistus, että suotaisiin nyt hetki edes aikaa palautua ja nauttia niistä vauva-ajoista ilman stressiä laihduttamisesta.
    Mutta siinä olen samaa mieltä, että moni vetelee periaatteella syön kahden edestä ja tulee niitä hesepullakiloja, varmasti osaa niitä oli itselläkin. 😀
    Mutta siis oma pointti tässä, että antaa äitien hetki hengähtää ja sitten vasta ahdistella ja luoda ulkonäköpaineita kun voimavaroja riittää siihen laihdutukseen.

 14. Asiaa! Toivottavasti itse muistan tämän kun raskaus on ajankohtaista 😉

 15. Mulle tuli raskauskiloja yli 30kg. Paino nousi jo ennenkuin tiesin olevani raskaana. Vaikka kuinka yritin, mikään ei auttanut. Lapsen isä aina sanoi että ei haittaa ne on vaan raskauskiloja.
  Jep, oli kivaa painaa synnytyksen jälkeen 95kg ja pituutta mulla on vain 156cm. Oli hirveetä palata työelämään.

  Vuosi meni ja olen 30kg kevyempi 🙊 Uusi työ ja uusi elämä auttoivat.

 16. Loistavaa puhetta pitää harvinaisesti paikkaansa.

 17. En katsonut videota, mutta ymmärrän hyvin mitä tarkoitat. Itselläni on alunperin ylimääräisiä kiloja taakkanani ja esikoista odottaessa tuli raskausaikana 8kg painoa jotka myös jäivät synnärille, painoin kotiin lähtiessä vähemmän kun ennen raskautta. Nyt on tulossa toinen lapsi jonka laskettuaika on ensiviikolla kiloja on tullut n. 9… en ole stressannut niiden lähdöstä mutta toivon ettei enää lisää tulisi koska sitä massaa on jo omastakin takaa 😂 olen myös nähnyt omista siskoistani sitä miten raskautta käytetään tekosyynä että nyt voi syödä mitä haluaa… yhdelle siskolleni tuli ennen puoltaväliä raskautta melkeen 20kg lisää, se meni minulta yli ymmärryksen.

  • Ei sitä extra laardia tule jos asiat hoitaa/pystyy hoitamaan asiallisesti läpi raskauden. Tsemppiä sulle loppusuoralle!!

 18. Itsellä tuli ekasta kymmenen kiloo ja tokasta muksusta kahdeksan, JA mukaan mahtu kyllä muutama pizzakin!
  Mutta sillon kun tietää että masuasukki syö just sitä mitä ittekin, niin ei ois tullu mieleenkään vetää litraa limpparia päivässä tai muuta vastaavaa, mitä usein raskaana olevat tekee. Terkkari sano et yhen voileivän verran nousee energian tarve päivässä, siinä on hyvä nyrkkisääntö😊.
  Kilot ja maha jäi synnärille, eikä tarttennu tehä muuta kun saada lapsi pihalle näitten ”diettien” eteen😄!
  Hauska video, uskon et monet terkkarit näyttäs tän mielellään äideille😁….

  • Nehän on mennyt sitten aika mallikkaasti! Helpompi pitää paketti kasassa läpi raskauden jos olosuhteet sen sallii niin ei tarttee alkaa pienen vauvan aiheuttaman rumban lisäksi itse diettaamaan yms.

 19. Nyt on Vatanen uskaltautunut aika vaarallisille vesille mutta on taas asian ytimessä. Haluaisin heittää tähän toisenkin ja ehkä mun mielessä tärkeimmän perustelun sille, miksi raskauden aikana kannattaisi syödä fiksusti, nimittäin raskauden aikainen hyvinvointi. Itsellä kaksi täysin erillaista raskautta takana, molempien lopputulemana terve lapsi, mutta jaksaminen ja olo raskausaikana oli kuin yö ja päivä. Ensimmäisellä kerralla söin mielen mukaan, raskauden puolivälin jälkeen liitoskivut rajoittivat liikkumista eikä jo siinä vaiheessa kerätyt lisäkilot yhtään auttaneet asiaa. Liikkumattomuuden myötä aineenvaihdunta hidastui entisestään. Se yhdistettynä ei aina niin terveelliseen ruokavalioon ja kroppa alkoi kerätä nestettä oikein kunnolla. Tulos +23 kiloa 160cm varteen. Olo oli kun norsulla eikä tämä raskaus etenkään loppuvaiheessa mitenkään nautinnollinen ollut. Raskaus numero kaksi, ja sokerirasituskokeesta raskausajan diabetes diagnoosi. Terveydenhuolloin puolelta ohjeet hyvään syömiseen ja aimo annos pelottelua ylisuuresta vauvasta. Söin raskauden ajan puhdasta ruokaa, tasaisella ateriarytmillä välttäen ylimääräisiä herkkuja. Painoa kertyi koko raskauden aikana noin 8kg olo oli liitoskivuisa huolimatta edelliseen raskauteen verrattuna loistava eikä nestettäkään kertynyt juuri nimeksikään. Eli, jutun pointti tulee tässä. Kun raskaus nyt muutenkin on äärimmäinen rasitus vartalolle. Miksi siis kuormittaa sitä entisestään vielä huonolla ja epäsäännöllisellä ravinnolla? Kun raskauden aikana kiloja tulee, miksi kuormittaa jo ylikuormittuneita niveliä, jalkoja ja selkää ylimääräisellä extralla. Jokainen raskaus on erilainen ja painoa tulee mitä tulee, mutta pitämällä mahdollisimman hyvää huolta vartalostaan, antamalla sille sen ravinnon mitä se tarvitsee niin pysyy olosuhteisiin nähden parhaassa mahdollisessa kunnossa ja olo parhaana mahdollisena.

  • No just näin, eipä tässä jäänyt mitään lisättävää 🙂 Parhaiten ihminen taitaa oppia kantapään kautta.

 20. Ihan pikku vinkkinä, oo jatkossa hiljaa asioista joista sulla ei oo omakohtaista kokemusta.
  Raskaudet on aina niin yksilöllisiä, ja varmaan pt:nä tiedät, että ihmistyyppejä on erilaisia.
  Edellisestä raskaudesta sain 30kg, jotka kyllä palauttelin mallinmittoihin, ja tämäkin raskaus (rv29) voi hyvinkin tuoda tullessaan saman verran kiloja.
  Syön aivan yhtä terveellisesti kuin aina ennenkin, ja liikun säännöllisesti, mutta raskauskiloille ei vaan aina voi mitään. (Pelkkiä nesteitä voi olla litrakaupalla, kohtu, sikiö, istukka yms painaa määränsä, aineenvaihdunta ei toimi jne).
  Mä voin sentään laittaa tän kroppani kuntoon synnytettyäni, ja laitankin.
  Harmi sulle kun tyhmyydelle harvemmin voi mitään.
  Tsempit sille leidille, joka joskus sulle lapsen tekee.
  Ei tuu oleen helppoo.
  Kaikenkaikkiaan, mua lähinnä kuvotti sun videos. Sairaan loukkaavaa meille, jotka joutuu raskaudessaan muutenkin koville.

  • Paino voi nousta rajustikkin, se on hyvin yksilöllistä. Painon nousu ei ole välttämättä ole lihoamista, se suurimmilta osin johtuu sun mainitsemista asioista mutta rasva, se ei ilmasta tartu vaikka miten olisi raskaana, jos kulutus ja saanti kohtaa niin silloin elimistöön ei keräänny rasvaa. Raskaan ollessa perusaineenvaihdunta kasvaa joka sallii siis lisää ruokaa lihoamatta. Jos sulla on varaa haukkua mua tyhmäksi niin selitä kuinka rasvasolut voi laajentua niin ettei elimstöön ajeta energiaa yli sen kulutuksen? Vastauksen mielellään kuulen jos tämän asian takia mua tyhmäksi haukut. Ja äiti opetti pienenä, se on itse kuka haukkuu 🙂

  • Noh noh Sani. Hieno kirjoitus Vataselta ja ihmisten kommentit täällä on ollut fiksua luettavaa. Henkilökohtaisuuksiin ei kannata mennä, koska siinä nolaa vain itsensä. Asiat riitelevät ei ihmiset! Tämä olisi hyvä aina muistaa, kun ollaan jostain erimieltä toistemme kanssa.

 21. Kannattaa varmaan opiskella jotain luonnontieteitä tai psykologiaa tai keksiä jotain filosofisempa tekemistä, kuin suoltaa jotain näin sontaa tänne. Jännä kun sanotaan, että miehet on niin älykkäitä ja naiset tyhmiä, ja sitten sinä väännät jotain tällaista paskaa lukematta ensin netistä faktoja raskaudesta tai edes mututuntumalla ottamaan huomioon raskauden henkistä puolta, vastoinkäymisiä ja mahdollista pakollista liikunnan vähyyttä. Ihan niin kuin todelliset paskat kirjoittajat tekee, täällä teidät kyllä poimii nopeasti; on vain minä ja minun mustavalkoinen mielipiteeni, sekä eritoten minun täysi tietämättömyyteni. Ei lainkaan puoltavia sanoja tai luonnontieteellisiä faktoja. Nauran joka kerta katketakseni kun joku kirjoittaa totisena elimistön pH:sta ja sen ”vaihtelusta”. Ootte täysin urpoja ja uskotte ihan järjettömään velitieteeseen.

  Sinä joka et edes tiedä ihmisen kemiasta mitään, esität, että tiedät parhaiten. Sinä joka et pysty mitenkään edes tuntemaan fyysisesti miltä raskaanaolo tuntuu. En ole ikinä ollut raskaana, mutta fitfashion on antanut ihan uuden merkityksen tyhmyydelle ja siksi tässä tämän kommentin kirjoitan.

  ”Painon nousu ei ole välttämättä ole lihoamista, se suurimmilta osin johtuu sun mainitsemista asioista mutta rasva, se ei ilmasta tartu vaikka miten olisi raskaana, jos kulutus ja saanti kohtaa niin silloin elimistöön ei keräänny rasvaa.”

  Oletko aidosti näin saatanan typerä ja yleissivistymätön? Raskauden aikana kuuluu kerääntyä rasvaa, erityisesti hoikille kaksinumeroinen luku. Etkö vaivautunut edes googlettamaan? Niin kuin sanoin, biologian ja kemian ymmärrys on sinulla pientä, suosittelen pysymään aiheissa joista tiedät jotain, ja jättää nämä terveyssuositukset ihan lääkäreille ja muille alan asiantuntijoille. Järjettömintä on, miten vitun jääräpäisiä te tyhmät sitten olette. Joku älykkäämpi käy kertomassa ihan fykebi-faktoja asiasta niin te siltikin uskotte mieluummin jotain bull mentulaa.

  • Heheh 😀 Tais osua aika pahasti. Kauhee määrä tyhmäksi haukkumista josta sinusta saa tosi viisaan kuvan eikä yhden ainuttakaan faktaa johon jolla voisi kaataa väittämäni. Oikeen rasvattomille naisille luonto voi tehdä tempun ja lisätä pari kiloa rasvaa kyytiin jotta vauvalle riittäisi ravintoa ja varmistaisi imetäämisen mahdollisuuden, mutta siinäpä se. Normipainoisille/ylipainoisille ei pitäisi olla mitään sen ihmempää syytä lihota selittämättömällä tavalla, tai jos on niin sinä minua ylempänä ihmisinä opeta minua. Haluan tietää kuinka rasvasolu alkaa laajenemaan ilman elimistössä olevaa ylijäämäenergiaa.

 22. Seurasin tähän asti sua, ja hyviä salivinkkejä…Miehille. Toi kuitenkin, että hyppäät kertomaan mielipiteistä, joista et o ottanut sen enemmän selvää kuin Anna-lehdessä kerrotaan, kertoo siitä että, luultavasti sun tähän asti antamat salivinkitkin tulevat jostain mielipiteistä. Raskaana oleva nainen kehityy fyysisesti yhtä erilailla kuin tiedät että moni kehonrakentaja kehittyy. Mut ei siinä, jatkan lihastohtorin ja muiden seuraamista, jotka perustavat mielipiteensä tieteeseen, ei siihen mielipiteeseen. Lycka till!

  • En ole tohtori, mutta ei tarvitse ollakkaan jos väittää että ihminen ei ilmaa hengittämällä lihoa 🙂

 23. Asiaa. Jonkun naisen pitäisi ehkä nostaa tää kissa pöydälle jolla olisi omakohtaista kokemusta. Eihän se oo muutakun matikkaa. Synnytin itse tammikuussa, raskauskiloja tuli 10. Kun lähdin synnäriltä oli 5kg loogisestikin jäänyt sinne (istukka, lapsivesi ja vauva(tosin vauva lähti mukaan kotiin, muttei ollut enää tuomassa minuun lisäpainoa)). Nyt olen takaisin lähtöpainossa. Kovat treenit ja oikea ruokavalio heti kun olo sen salli synnytyksen jälkeen ja tässä tulos josta olen ylpeä.

 24. BOOM mikä aihe, hatun nosto siitä! Jos ymmärsin oikein, niin puhut niistä kiloista mitkä tulee syömällä berliinimunkkei ja muuta sontaa? Ja sit perustellaan 10 berliinimunkkii sillä että ”oon raskaana ja tekee mieli ja saan syödä kahden edestä.” Täällä porukka kilahtelee siitä, että ”SINÄ SANOIT PAINON NOUSEVAN VAIN 10KG VAIKKA OIKEASTI SE SAA NOUSTA 16KG!!!!!” Raskaus on varmasti henkisestikin kova juttu, mutta eihän ne berliinimunkit ja pitsat sitä pahaa oloa pois vie. Ei ne vie pahaa oloa silloinkaan, kun et ole raskaana! Huh 😀 Mutta enhän minä mistään tiedä, olen kuitenkin vasta 22-vuotias enkä ikinä ole raskaana ollut, joten… 😉

  • Läskikiloista puhuin ja sen ymmärsi jokainen vähänkin fiksu 🙂 En minäkään mistään tiedä mitään, muutakuin sen ettei rasvaa tartu ihmiseen isoja määriä pelkästään ilmaa hengittelemällä.

 25. Raskauskilot terminäkin sanoo et ne on niitä raskauden aikana ”raskauden aiheuttamia kiloja” jotka ei synnytyksen jälkeen jää. Ja jos jää ne kyllä lähtee imettämisen myötä. Ja juurikin niin, jos niitä kiloja vielä kauhistellaan vuoden päästä niin EI, ei todellakaan enää voida puhua raskauskiloista, joka siis todella on paska selitys! Ne kilot on juuri niin itse aiheutettuja -”nyt pitää syödä kahden edestä” periaatteella, joka sekin paska selitys, ja turpoaminen taattu! Raskauden jälkeen keho toki muuttuu ja muotoja joutuu ehkä hieman hakea.. mutta se ei vaadi kuin tervettä liikkuvaa harrastamista ja oikein syömistä.
  Itse yhden pojan äitinä ja tällä hetkellä toista odottaessa, sama (vain hieman runsaampi) ruokavalio ja treeni on jatkunut läpi raskauden ja ei, ei niitä turhia kiloja juuri ole tullut! Kumma! Ja tiedän jo kerran synnyttäneenä ainakin oma kohtaisesta kokemuksesta että ne raskauskilot todellakin sanan kaikessa merkityksessä on juurikin niitä ja loput rasvanpaskaa ja omaa laiskuutta! 😁

 26. Tää nyt on yhtä typerää kuin että minä ikäni tanssia harrastaneena alkaisin yhtäkkiä vaikka pätemään kehonrakennuksesta, ja tekisin siitä näin provon postauksen.
  Kohta kaksi raskautta takana, etkä vois enempää olla pihalla. Mä häpeisin silmät päästäni, jos menisin julkisesti pätemään asiasta, josta mulla ei oo henkilökohtasta kokemusta.
  Mut tän on pakko ollakin pelkkä vitsi, jolla haalia huomioo? Toisille kun tuntuu olevan ihan sama, onko se huomio sitten positiivista vai negatiivista, kunhan pääsee tyrkylle.
  Nyt +15kg, ja vielä 10 viikkoa raskautta jäljellä, ja mähän vedän sen berliininmunkin just silloin kun mun mieli tekee! ✌
  Väitän kuitenkin olevani taas ensi kesänä bikinikunnossa.
  Neuvona antaisin, mieti ennen kuin puhut.
  Et haluu et jengi muistaa sua tästä?
  Peace.

  • Sara.. Jokaisesta asiasta ei tarvitse olla henkilökohtaista kokemusta että voi ns. perusjuttuja sanoa ääneen. Itse en ole ollut koskaan sairaalloisen ylipainoinen mutta opastan päivittäin ihmisiä ketkä ovat ja pääsääntöisesti onnistus tässä todella hyvin. En voi tietää miltä tuntuu painaa 150kg mutta tiedän fysiologiset faktat kuinka ongelmasta päästään eroon. Nämä samat faktat pätee kaikkii ihmisiin (kun luvusta otetaan sairaat/poikkeukset pois) jopa myös raskaana oleviin naisiin. Raskauden aikana elimistöön ei ala salaperäisesti kerääntymään rasvaa jota ei voida järjellä selittää, kyllä ne kaikki ylimääräiset rasvat ylisyömisellä kerätään niinkuin tapahtuu ihmisille ketkä ei raskaan olisikaan. Jos olet erimieltä ja pystyt seisomaan faktan takana niin haluan mielellään oppia lisää aiheesta. Poikkeukset on äärimmäisen laihat naiset joille voi ilmeisesti kerääntyä muutama terve extra rasvakilo joka varmistaa vauvan ravinnon/imettämisen.

   Jos sinä haluat lihota niin saat vapaat kädet siihen, kaikki ei välttämättä halua ja tällä videolla yritän poistaa myytin siitä että raskaana ollessa on normaalia lihota ja se kuuluu prosessiin, ei se nimittäin kovin olennaisesti kuulu.

   Peace!

 27. Alun kommentteja jaksoin hetken lukea, mutta loput jäi nyt lukematta.
  No, kuitenkin..
  Itse ensimmäistä tytärtäni odottaessa lihoin sen 25kg, joka johtui kyllä ihan täysin omista ruokailutottumuksista! Kaksin käsin tuli vedettyä ihan mitä mieli teki.
  Kun siitä normaalista 52kg menee ensin ensimmäistä kertaa elämässä rikki 60kg ja sen jälkeen vielä 70kg, niin kyllä tuntui pahalta. 😀
  No, eipä se siltin tapoihin vaikuttanut, vaan koko raskaus tuli mätättyä. 😀
  Kilot kyllä tippui ihan hyvin pois, ja toista lasta aloin odottamaan sitten 8kk päästä synnytyksestä.
  Elämäntavat oli onneksi muuttuneet takaisin terveellisempään suuntaan ja liikunta palannut arkeen.
  Toisesta tulikin painoa vain 9kg, joka taitaa olla sen verran, mikä neuvolassakin kerrotaan olevan se määrä, mikä vauvasta, lapsivedestä ym kertyy.
  ensimmäisen raskauden voin huonosti, oli selkä kipeä ja kauhea väsymys.
  Toinen raskaus sujui energisenä ja hyvinvoivana ja täysin ilman selkäkipuja!
  Kyllä sanoisin sen johtuvan vain ja ainoastaan elintavoista! 🙂
  Sekalainen selitys, mut pääpointtina se, että olen ihan täysin samaa mieltä kanssasi!
  Niin, ja myös synnytyksessä jaksoi paljon paremmin toisesta, ja uskon senkin johtuvan täysin fyysisestä kunnosta!

  • Mukava saada palautetta kahdesta eri raskaudesta ja kuinka on panostus asiaan on vaikuttanut. Kantapään kautta me suomalaiset parhaiten opitaan, eka kokeillaan ennenkuin uskotaan 🙂 Kiitos kommentista!

 28. Hyvä että joku ottaa asian esille! Ehkä voisi kuitenkin mieluummin puhua ainoastaan syömisestä. Jokainen ihminen on kuitenkin yksilö ja raskauden aikana hormonit sekoittaa kroppaa eri tavalla. Eli toisilla kiloja ei juuri tule ja toisilla taas aivan liikaa, riippumatta siitä mitä syö. Ihan normaalistikin aineenvaihdunta toimii eri tavalla eri ihmisillä. Erilaiset raskaudenajan krempatkin ovat erilaisia eri ihmisillä, sitä ei välttämättä vaan voi päättää, että treenaa koko raskausajan. Painosta ei siis kannata puhua 😉 Vetää ihmiset turhaan herneet nenään. Mutta tosiaan siitä syömisestä, niin sanonta, että syödään kahden edestä on aika vaarallinen kun riittää suunnilleen se voileipä. Tietenkin hormonihöyryissä voi olla todella vaikeaa vastustaa makeanhimoaan tai muita mielitekoja, en osaa sanoa kun en vielä ole itse ollut raskaana 😀

  • Joo ei treenaamattomuus lihavuuteen johda, se kylläkin sallii enemmän syömistä joten ihan suotavaa jos siihen kykenee 🙂 Hyvällä fyysisellä kunnolla varmasti selviää synnytyksestä ja sen jälkeisestä ajasta helpommin. Herneitä on vedetty mutta sitähän mä vähän odotinkin 🙂 Kiitos kommentista!

 29. Vau, kunnon ampiaispesän sohaisu. Mulla tuli vaan tunne kommentteja lukiessa, että osa tahallaan ymmärsi väärin. Ja kyllä olen nainen. Sanoit jo heti alkuun että extempero postaus ja osa luvuista muistaaksesi.

  Asiaa oli postaus, vaikkakin provosoivaan tyylin. Joskus vaan se asian kärkkäästi esittäminen on ainut joka herättää ihmisiä, vaikkakin mielensä pahoittaisi.

  Itse juurikin vasta raskaudesta luennot läpi käytynä pari kuukautta sitten. Yksi ensimmäisiä asioita jota opettaja painotti oli että 30+kg ei ole normaalia. Tarkoitus ei ole lihoa ja viimeisellä kolmanneksella energianlisäys on n. 500kcal. Se kilojen syöminen, kun ei ole äidille hyväksi eikä vauvallekkaan. Komplikaatioiden riski kasvaa. Tietty, kuten sinäkin olet sanonut niin jos ruoka ja liikunta kunnossa ja kiloja tulee niin sille ei paljoa voi mittään. Jokaisen kroppa ja joka raskaus on erilainen.

  • Asiat ymmärretään monesti niinkuin ne halutaan itse ymmärtää. Itse huomasin samaa että väännetään nyt väkisin ongelmaa tästä, mutta sehän tuo vaan vähän väriä tähän blogaamiseen! Jos vaikka 100 suuttui ja yksi oivalsi niin mä ole voiton puolella 🙂

 30. Meillä ilmoitti lapsi tulostaan helmikuussa. Jo ennen raskautta olin päättänyt, etten varmasti luovu elämäntavoistani, jos vauva joskus päättää saapua. Ja nämä elämäntavat on 3-4 kertaa viikossa salitreeniä sekä muuta päivittäistä liikuntaa(pyöräily, koiran lenkitys) vielä lisäksi sekä fiksu ruokavalio tukemaan harjoittelua. Enkä ole luopunutkaan, saliharjoittelun määrää ja rankkuutta tosin vähensin, lähinnä massaa ylläpitäväksi. Onneksi vointi treenaamisen sallii. Raskaus ei tokikaan aina ole naiselle mikään armollinen tila, itse onneksi aika vähin vaivoin toistaiseksi päässyt. Järki käteen näissäkin asioissa. Tärkeää olisi tietysti, että jokainen huolehtisi itsestään oman voinnin ja jaksamisen mukaan. Jaksaa sitten paremmin vauvelinkin kanssa touhottaa!

  • Sulla on hyvä suunnitelma, tykkään siitä! 🙂 Kunhan se järki on mukana ja mennään voinnin mukaan.

 31. Ääripäät on aina huonoja; mun mielestä ihan yhtä huono juttu, kuin rasvakiloja keräävä mamma, on ne fitness – mammat, joiden tavoitteena on säilyttää näkyvät vatsalihakset myös raskauden aikana. Se on ihan yhtä sairaan näköistä kuin +30kg. Mutta uskon, että nämä molemmat on aika marginaalisia ilmiöitä. Tunnen aika paljon raskaana olevia tai olleita, ja pääsääntöisesti kaikki eläneet raskauden aikana suht. terveellisesti. Joillekin tullut enemmän kiloja, joillekin vähemmän. Ja mun kokemuksen mukaan se ”syödään kahden edestä” heitetään yleensä lähinnä vitsillä, kaikki kyllä nykyään jo tietää, ettei se ole suositeltavaa. Tietysti on ylipainoisia ihmisiä, jotka voivat kokea ylipainon syyksi muinaiset raskauskilot. Mutta yhtä lailla on ylipainoisia, jotka selittävät ylipainon syyksi painavat luut/säästöliekin/massakauden/tms. Yhtä huonoja selityksiä kaikki, mutta inhimillisiä. Koska kukapa haluaisi myöntää, että syy löytyy sieltä peilistä.

 32. Pelkästään lukematta saatoin nähdä sieluni silmin kommentit, jotka saat 😀 .
  Laitanpa sitten omankin lusikkani soppaan, koska mullakin on kuitenkin kahdesta raskaudesta kokemusta. Ja tietenkin myös työn kautta.

  Moni joka tähänkin ketjuun kommentoi on varmaan lähtökohtasesti melko liikunnallisia ja heidän elintapansa ovat suht hyvässä reilasas. Niinkuin itsekin. Lihoin molemmista raskauksista öbaut 20kg, pudotettavaa jäi noin kymppi. Ekalla kerralla pitkästä imetyksestä johtuen laihduin vähän liikaakin ja olin aikamoinen kukkakeppi. Nyt on synnytyksestä 4kk tasan ja muutama kilo on vielä entisiin lukuihin. En ole stressannut kiloista koska homma on mulla selkärangassa. On ihan sama oikeasti, tuleeko niitä kiloja raskaudesta 5 vai 25 ja onko ne läskiä or not. Ei tietenkään ylimääräisestä läskistä ole kellekään iloa, mutta kuten jo sataan kertaan todettu, niin raskaudet on aivan erilaisia. Joku tekee leuanvetoja vielä tunti ennen synnytystä ja toinen joutuu vuodelepoon hyvin aikaisessa vaiheessa ja joutuu olemaan sängyssä loppuun asti. Nää tietty ääriesimerkkejä.
  Mutta jos taustalta puuttuu lähtökohtaisesti jo se tieto kuinka pitää terveellisiä elintapoja yllä, niin raskaus ei ainakaan tilannetta auta 🙂 . Hormonit heittää mielialaa välillä maasta kuuhun ja itse olisin voinut elää pelkillä hiilihydraateilla. Uskon siis , että ihmisellä on jo ENNEN sitä raskautta tiedon puute ja kyky tehdä hyviä valintoja. Jos se on olemassa, niin kyllä silloin raskauskin menee yleensä ilman ylilyöntejä (ainakaan pahoja). Tässä mun penni asiaan. Pärjäile :D.

  • Kiitos kommentista 🙂 Palautetta tulee mutta niinhän se oli suunniteltukkin 🙂 Kun tulee raskaaksi niin siinä vaiheessa mun mielestä ihan kaikkien olisi hyvä edes pikkasen opiskella kuin tulisi syödä normaalisi, jos siis syöminen on lähtökohtaisestikkin holtitonta. Uskon että neuvolassa tähän jotain vinkkeja annetaankin.

 33. Mulla tuli ekaata 14 kg ja tokasta 16kg. Molemmista kilot jäi synnärille, lähestulkoon. 4 kiloa jäi. Mutta suurin muutos oli kehonkoostumus, joka oli raskauksien jälkeen täysin eri. Lihakset vaan katos, hormoonit kai sen teki, en tiedä. Salilla kävin normaalisti molemmat raskaudet ja söin terveellisesti, en ruukaa herkutella edes viikottain. Vuosi salitreeniä ja nyt keho on vasta tilassa ennen raskauksia lihasten suhteen.

  Mut joo, jos ilman mättämistäkin joutuu tekemään paljon töitä palautuakseen, ainakin kahdesta raskaudesta 1.5 v sisällä, niin voin kuvitella mikä työmäärä on jos sitä pudotettavaa on myös kymmeniä kilojakin. Raskaus on melkoinen kokemus.

 34. Mä ymmärsin kyllä sun pointin tästä ja olen samaa mieltä siitä, että överimättämisessä ei tosiaan ole mitään järkeä. Mulle tuli painoa 20kg raskauden aikana ja sanoisin, että 8kg oli raskauskiloja joilta olisin vähemmällä herkuttelulla säästynyt! No maybe next time! 😄Onneksi kuitenkin olin aktiivinen ja pystyin myös liikkumaan sekä söin paljon terveellistä ruokaa herkkujen ohella niin kilot on muutamaa vaille karisseet nyt 5kk synnytyksestä.

  • Morjens Karoliina! Voihan niitä kiloja kertyä mutta on hyvä tiedostaa ettei niitä hyvähaltija piilottanut kylkiin vaan yleensä se on omissa elintavoissa syy. Tsemppiä mahdolliseen seuraavaan koitokseen!

 35. ”Syödään itsensä sian näköiseksi…SIAN?!”.

  Kun tässä kerran lisääntymisestä kirjoitellaan, voin vain todeta, että näin kolmen raskauden jälkeen toivon kilpaurheilevien lasteni välttyvän tällaista kielikuvaa käyttävien ihmisten tapaamisilta. Lasten kanssa keskusteltaessa tällaista kielikuvaa kutsutaan kiusaamiseksi. Ja sinä voit kutsua tätä tekstiäni rauhassa vaikka kukkahattuiluksi, helppo (ja naiivi) tapa keksiä omituisia oikeutuksia omalle toiminnalleen.

  • Kieli on välillä karu ja sanoma provosoiva, mutta niin se pitää olla jos haluaa että sanoma leviää. Riskinä on se että toiset ymmärtää viestin täysin väärin mutta niitähän nyt aina mahtuu sekaan 🙂

 36. Hyvä kirjoitus! 🙂 Mahtavaa että vihdoinkin tämä asia nostetaan esille! Itsekkin olen miettinyt jo kauan tätä ilmiöö, että miks ihmeessä raskauden aikana pitää lihottaa itteensä. Kyllä enemmän on ylipainoisia äitejä kuin normaalikokoisia. Mulla ei ole lapsia, enkä tiedä haluankokaan koskaan. Jos kuitenkin joskus raskaana olisin, ei mulla kävis mielessäkään muuttaa nykyistä suhteellisen terveellistä syömistä ja aktiivista saliharjoittelua/kuntoilua. Miksi lihottaisin itseäni raskaana ollessa, kun en sitä normaalistikkaan harrasta?!

  • Terveellinen monipuolinen ja säännöllinen ravinto, kylkeen mahdollisuuksien mukaan kevyttä sportti. Äiti voi paremmin, lapsi voi paremmin. Kiitos kommentista!

 37. aivan loistavaa! kun tämän vielä toisi julkisesti esiin joku nainen niin ehkä silloin voisi olla porukka vetämättä hernettä palkoinen nenäänsä. tai sitten he vetäisivät sen vielä syvemmälle. ihminen lienee ainoa nisäkäs joka”vammautuu” tullessaan raskaaksi. sitä kun ei ole pakko kyetä mihinkään tässä pullamössö yhteiskunnassa jos on jokin tekosyy mihin nojata.
  ja kyllä, minäkin olen nainen =)

  • Selityksiä löytyy, mutta ne selitykset ei ketään auta. Saa levähtää jos haluaa olipa raskaana tai ei mutta harmillisen monelle se jää päälle ja pilaa osittain elämän, siis reilu ylipaino.

 38. Fysiologiset faktat kyllä, ne sinulla voi olla hallussa mutta psykologisiin faktoihin sinun kannattaa myös paneutua, ennen huuteluasi.

  Ylipaino on ylipainoa oli se sitten raskaudesta johtuvaa tai ihan sitten syyllä X ja sen tietää jokainen ilman tälläistä huuteluakin. Siitä ylipainosta eroon ei pääse, ennen kuin on psykologisesti kunnossa ja sinut itsensä kanssa. Vasta sen jälkeen voi alkaa laihtuminenkin. Se, että sinä otat narsistitikkusi ja tökit asialla ihmisiä joilla tämä osa on näkyvää ja jolla naisihminen muutenkin kamppailee. Herra kertoo oman henkilökohtaisen aran kohdan ja joka sinun elämässäsi mättää, niin me muut tullaan sitten tökkimään sillä asialla ja kertomaan ne faktat jotka jokainen tietää ja joilla on se osa alue elämässä kunnossa.

  Halu auttaa on hyvä asia mutta valitettavasti ihmisiä ei auteta tälläkään tavalla. Päinvastoin. Voisin olettaa, että moni asiakas jättää sinun tykösi tulematta ihan pelkän asenteesi puolesta. Jos sinä haluat auttaa, laske se tikkusi ja yritä edes ymmärtää toisia ihmisiä.

  Raskaus on paljon muutakin kuin vain se perusfakta. Elämä tapahtuu raskaudenkin aikanakin iloineen ja suruineen sekä menneet vaikuttaa. Yritä ymmärtää ensin nämä psykologiset puolet asiasta, varsinkin ylipainoisten kohdalla ja katsotaan sen jälkeen niitä fysiologisia faktoja. Kyllä raskauden aikana tulee elää mahdollisimman terveellisesti ja kahden edestä ei tarvitse syödä. Yksi ruisleipä päivässä on se määrä jota naisen tulee syödä päivässä enemmän raskaana ollessa. Se määrä pitää tasapainon siihen mitä se vauva kuluttaa elimistössä ja se riittää. Se on fakta mutta ei niin yksiselitteinen asia kuitenkaan.

  Et ole väärässäkään mutta silti olet samaan aikaan. Älä kiltti yritä esittää seuraavaa Bullia, koska metsään menee ja se paistaa sinusta läpi. Ole reilusti vain oma itsesi.

  Kerrot, että haluat auttaa mutta silti omahyväinen virne naamallasi tiedät tasan tarkkaan mitä asialla ajat takaa ja mihin söhit, tässä ei ole kyse auttamisesta millään muotoa vaan tökkiminen tietoisesti toisten arkoihin kohtiin ja se on jo omahyväistä ja sairastakin.

  Miten meni omasta mielestäsi? Tuliko parempi mieli nyt? Idiotismi huipussaan, täytyy sanoa. Nimenomaan, järki käteen poika hyvä ja ajattele ennen kuin puhut sekä sivistä itseäsi hiukan enemmän vielä. Varsinkin jos meinaat niistä tehdä tälläisiä videoita joissa vahvasti otat kantaa asioista joista sinulla ei näytä olevan minkäänlaista hajua vaikka faktat kirjasta opittuna onkin selvillä. Sillä pääsee pitkälle kun ajattelee ensin ennen kuin puhuu.

  Nimimerkillä: Kaikissa raskauksissa painonnousut oli 0 kilosta 5 kiloon mutta elämä tapahtui raskauden jälkeenkin joka nosti painon vaikka se tapahtuikin liikkeellä kädestä suuhun. Siihen päälle viiden vuoden valvomiset enemmän ja vähemmän lasten vuoksi joista yksi lapsista sairas. Niin mitäpä luulet, onko se laihtuminen niin helppoa vai jääkö ne raskauskilot? Älä luo paineita naisille lisää tälläisellä sonnalla, koska niitä on ihan tarpeeksi ilman tälläistäkin.

  Elämä on, tule sinäkin omasta kuplastasi ulos ja ota se järki käteesi, näe muutakin kuin vain mustavalkoiset värit.

  • Aikamoinen rimpsu, mutta luin kuitenkin 🙂 Asiat voi ymmärtää monella tapaa ja sä ymmärsit tän asian vähän oikein mutta suurimmaksi osaksi väärin. Tämä oli karulla kielellä selvennys siitä että mystiset raskaus rasvakilot ei tule itsestään, ne ei keräänny ilmaa hengittelemällä. Moni luulee että lihoaminen on osa raskautta, ei se nyt vaan ole. Lihoamisen pystyy estämään raskaan ollessa ihan samalla tavalla kuin olematta raskaana 🙂 Jos vaikka 1000 ihmistä suuttuu tästä mutta yksi tajuaa tehdä asiat fiksummin niin silloin olen voiton puolella ja pystyin auttamaan ihmistä.

   • Kyllä ymmärsin ihan täysin oikein höpöttelysi, sinulta kuitenkin meni täysin ohi pointti koko minun kommenttini. Ehkä jos paneudut siihen ja luet ajatuksen kera, niin ehkä sen langan sieltä löydät tai sitten et, jollei edes halua.

    Ei tietenkään se mitenkään mystisesti ilmesty. Jotta voi ymmärtää miksi toiset lihoo ja toiset ei, pitää ymmärtää sitä psykologistakin puolta ensin. Se, että sitä itsekuria ei löydy helposti on monien summien mutta. Meinaatko, että naiset haluaa ne ylimääräiset kilot ja tietoisesti ne hankkii? Aika 99,99% faktalla uskallan sanoa, että ei hanki ja ei halua.

    Ymmärrän kyllä, että halusit vain oksentaa ajatuksesi pihalle asiasta mutta juurikin, koska et ajatellut enemmän niin teit enemmän hallaa. Ristiriitaista sekin, että haluat auttaa mutta silti kelpaa, että yksi tuhannestakin jos ottaa kiinni se riittää? Onhan sekin alku ja aina eteenpäin kuin takaapäin lykkää mutta eikö ihanteellista olisi saada mahdollisimman moni oikealle reitille ja arvaa montako tuuppasit syömään entistä enemmän tällä?

    Raskaana oleviin pätee sama kuin ei raskaana oleviinkin. Se käsi käy nopeampaan tahtiin mitä enemmän mollaat. Todistetusti maailmalla on jo hoksattu, että haukkumalla, mollaamalla jne. sinä et saa toivottuja tuloksia mitä tulee ylipainoon. Se on todellakin todella pieni ihmismäärä joka ottaa tästä vihan/kiukun itselleen ja tekee asialle jotain mutta entäs sitten se suurin osa? Mieti nyt ihan oikeasti ajatuksen kera tätä, äläkä anna miehisen egon nyt tulla vastaan asiassa ja että vain sinä olet oikeassa. Kukaan ei ole sellaista väittänyt, etteikö faktat ole faktoja mutta niitä faktoja tämän asian suhteen on paljon enemmänkin kuin vain se mitä sinä ajattelet.

    Rimpsun veisasin taas mutta koeta jaksaa lukea 😀

 39. Mun mielestä kummallinen postaus, joskin asiaa, raskaus ei ole mikään tekosyy syödä mitä lystää.. Ja plaa plaa plaa.. Itse uskon että tämä ”raskauskilo” homma on enemmänkin sellainen juttu että puolivitsillä monet sanovat että ”joo nää on näitä raskauskiloja” ja lapsi on tyyliin 5v. No oli niin tai näin, niin ihmetyttää lähinnä se että kommenteista paistaa jotenkin sellainen ihmeellinen asenne että mulle tuli vaan 8kg tai jotain x määriä. Mikähän vitun saavutus sekin on?😂 Itsehän lähdin lapsen kanssa kotiin kilon painavempana kuin mennessä synnärille.. Mistä lähtien kaikesta pitää tehdä tälläistä että 2viikko synnytyksen jälkeen painoin vähemmän kuin koskaan ennen, mitä vittu sitten? No joo ihmetyttää vaan kaikki nykyajan meininki😀… Niin ja alun kommenteista pakko sanoa että eipä ole muuten itsekurista kiinni kaikki, koska tyypillisesti hyväkuntoiset ja normaalipainoiset ajattelevat omaavansa paremman itsekurin, mutta ihan niin yksinkertaista se ei ole, toki kaikkea voi opetella ja toisilla on paremmat lähtökohdat, paljon on psyykkisiä tekijöitä jotka vaikuttavat mihin usein tämä ”berliininmunkki” ei ole itse syyllinen. Vähän niinkuin joillakin ihmisillä on talo ja avaimet sinne taloon, toisilla on talo mutta ei avaimia, jollain taas avaimet mut ei taloo ja viimeisellä ei sit oo mitään.. Aika arka aihe kirjoittaa, saat varmasti paljon paskaa niskaan, mutta varmaan myös positiivista palautetta. Ennenkaikkea huomioo, mutta sehän tässä taisi olla ideanakin.

  • Kiitos kommentista! Elämä muovaa itsekurista oman näköisensä mutta kaikilla on kuitenkin mahdollisuus treenata sitä, täytyy löytää motivaatio tekemiseen. Paskaa lentää aina kun puhuu asioista joista ei kai ääneen saisi puhua, mut onneksi mulla on aika paksu nahka 🙂

 40. Samaa mieltä!Kyllä se +25kg extraa useimmiten tulee, kun syödään aivan liikaa ja vääränlaista ravintoa. Mutta on myös raskauksia joissa keho totaalisesti jumittaa ja nesteet kertyy kroppaan, vaikka tekisit mitä. :/
  Itelläni 3 lasta, jokainen alle kouluiän.
  Painoa tuli jokaisessa raskaudessa 8kg. Puolet niistä jäi synnärille ja puolet tuli kopassa kotia. 🙂
  Puolet raskaus ajasta meni huonovointisena, mutta sen loputtua palasin salille ja ulkoilemaan aina. 🙂 Lopussa kroppaa täytyi kuunnella ja vain ottaa aikaa ja rentoutua.
  Herkkä aihe..;)

  • Herkkä aihe ja sen tiesin ennen videon tekemistä, välillä on hyvä napauttaa kovasti jos edes muutama tajuaisi ja tekisi asiat fiksummin. Painohan voi nousta rajustikkin ilman lihoamista, lihoaminen on sitten niitä kiloja jotka jää heilumaan pitkäksi aikaa raskauden jälkeen. Kiitos kommentista 🙂

 41. Muuten ihan hyvä, mutta normimitoissa kuuluu olla 6-9kk päästä synnytyksestä, ei 1kkden. Siis ainakin jos imettää. Imetystä ilmeisesti auttaa jos on vähän ylimääräistä rasvaa (kehon on helpompi tuottaa maitoa kun ei ole ihan äärirajoilla). Toisaalta keho myös varastoi haitta-aineita kuten raskasmetalleja rasvaan, joten imettäessä ei nopeaa laihdutusta, jottei nämä siirry kokonaan ja vauhdilla maitoon ja pikku piltin kemikaalikuormaa kasvattamaan.

  Mutta tässä siis kyse niistä 2-5kg rasvasta koostuvasta ’raskauskilosta’.
  Suurempi ongelma on että kun sitten ihmetyksen päättyessä hormonit normalisoituu ja pääsee takaisin omiin mittoihinsa, niin usein meneekin töihin toimistoon istumaan. Siinä sitten nukkuu sitä vajaata 6h kolmessa pätkässä, muksut herättelee ja arki stressaa. Kun on pakko töissä keskittyä niin helposti sitä vireystilaansa sitten tekohengitystä sokerilla, mikä kuitenkin aivojen parasta ravintoa (siis nopeinta, ei terveellisintä). Ja sitten ennen kuin huomaakaan, ’raskauskilot’ on palanneet. Pikkulapsikilot! No vähintään tässä vaiheessa, jossa itsekin nyt taistelen ei hormonit enää sekoita, joten voi oikeasti vähän puhtaammalta pöydältä harjoitella itsekuria. Mikä on kyllä väsyneenä vaikeeta ja vaatii lähinnä vaihtoehtoisia itsensä huijaamiskeinoja, kuten vaikka ylimääräisiä välipaloja pitkin päivää, ettei sorru sit heti suklaaseen heti. Näiden kehittämiseen onneksi saa usein tarvittaessa neuvoja PT:ltä tai ravintoterapeutilta (ja tietty aina monenkirjavasti netistä).

  • Kiitos kommentista 🙂 Videossa heitetyt painot ja ajat oli ns. hatusta vedettyjä sinnepäin juttuja koska videon kuvasin hetken mielijohteesta, pointti ei kuitenkaan niissä ollut.

 42. Mun mielestä kenenkään ei pitisi treenata itseään sian näköiseksi.
  Mukavaa kevättä.

 43. Itse olen aivan kohderyhmä nyt raskauden puoltaväliä kolkutellessa. Täytyy kyllä sanoa, että kova totuushan tämä on. Itsekkin olen lisännyt paljon epämääräistä herkuttelua, koska joka tapauksessa vartalo menettää muotonsa. Onhan se lyhytnäköistä ajattelua, eikä millään tavalla minun tai lapsen kannalta tarpeellista tai ravitsevaa. Luulen, että monella raskaana olevalla se fokus on vaan niin muualla kuin näissä jälkeen jäävissä kiloissa. Ehkä ihan hyväkin asia, mutta sitten ne kilot pitää ottaa vastaan ymmärtäen omat valinnat eikä syyttää pelkästään fysiologisia muutoksia.

  • Kiitos tästä! Mukava saada palautetta ihmiseltä joka voi tuossa vaiheessakin myöntää sen että paremminkin asiat voisi tehdä. Nyt loppua kohti homma kuntoon, terveellisesti, monipuolisesti ja sännöllisesti 🙂

 44. Olin jo valmiiksi ylipainoinen kun aloin odottaa. Kiloja ei tullut edes sitä kymmentä, mutta sialta näytin silti. Tällaisesta tulee vain paha mieli.
  En ole aikeissa mennä kuntosalille enkä todellakaan palkkaa ketään pt:a avuksi, en halua että minulle naureskellaan selän takana.
  Yksin kiloni kerrytin, yksin ne myös karistan.

  • Kaiva tästä motivaatiota, älä anna lannistaa. Salilla naureskelu on melkein yhtä huono myytty kuin raskaana on pakko lihota 🙂 Kukaan ei salilla naura, mä arvostan isoja ihmisiä ketkä tulee salille laihduttamaan ja liikkumaan. Yksinkin se onnistuu mutta kaksin yleensä nopeammin.

 45. Hei, en ole ollut vielä raskaana, joten saa nähdä miten minun käy. Mutta tiesithän, että raskaus häiritsee kylläisyyden tunnetta aiheuttavaa hormonia, leptiiniä. Tällöin on turha syyttää raskaana olevaa naista ahmimisesta, koska hän ei tunne itseään samalla tavalla kylläiseksi kun normaalisti.
  On totta että tällöin tulisi laskea kaloreita, ettei niitä tule turhaan liikaa, mutta moni ei jaksa stressata tällaisesta asiasta. Tärkeintä on syödä terveellisesti raskausaikana ja välttää sokeria, alkoholia, joitakin kaloja yms.

  • Niinkuin blogissa kirjoitin että en ota kantaa olotiloihin, raskaana varmasti helpommin lihoaa kuin normaalisti mutta se edelleenkään ole osa prosessia että voi synnyttää tervee ihmislapsen.

 46. Naisen elimistö kerää raskauden aikana rasvaa ihan tarkoituksella vaikka söisi täysin terveellisesti ja siististi. Ihmisen biologia on siitä fiksu että tähtää selviytymiseen. Äidin aineenvaihdunta hidastuu jotta rasvaa kertyy tulevaa tärkeää tehtävää varten: imetystä.
  Kun täällä muutama kyseli miten voi kertyä rasvaa kun syö ihan nätisti. Tässä syy siihen. Ihan sama tapahtuu kaikilla nisäkkäillä. Ollaan peruskysymysten äärellä 🙂 Miksi rasvaa on olemassa? Miksi vauvat on pehmeitä ja pulleita? Jotta selviytyivät mahdollisimman pitkään jos joku menee pieleen.
  Mutta liika on liikaa eli ihan oikeilla jäljillä olet. Tsemppiä!

 47. Nää on niitä juttuja mistä saa aina kiistellä ja keskustella. Varmaan tää kirjoituksesi ottaa montaa ihmistä päähän mutta on tässä myös totuutta tietyllä tavalla. Asian arkuus johtuu varmaan siitä, että lähes jokainen nainen varmaan jollain tavalla stressaa muuttuvaa ulkonäköä. Ja paineita ei pitäis ottaa tästä kenenkään! Se on kuitenkin niin yksilöllistä miten ne raskaudet menee ja miten paino nousee! Itsellä takana kaksi raskautta jossa toisessa tuli reilu 10kg ja toisessa vajaa. Molemmissa maha ja kilot jääneet sairaalaan ja imetyksellä lähtenyt vähän lisäkiloja ja ensimmäisen jälkeen liikaakin. Itse pystynyt liikkumaan ja urheilemaan normaalisti synnytykseen asti ja heti kotiinkin päästyä sairaalasta pystynyt lenkkeilemään hyvällä sykkeellä. Mutta myös synnytykset ja palautuminen on yksilöllistä joten ei voi olettaa että kaikki olisi viikko synnytyksestä normi kuosissa. Jos itse tietää että syö terveellisesti ja liikkuu sen mitä pystyy niin voi ottaa hyvällä omallatunnolla kilot vastaan tuli niitä sitten 5 tai vaikka 25. Kahden edestä ei toki raskausaikana tarvitse syödä.

 48. Heh, ihan täysin en allekirjoita tuota että vain syömällä kiloja tulee. Itsellä 7 raskautta siis 7 lasta. Ihan jokaisen kanssa on napsunut melkein 25 kg lisäpainoa. Lähtönä 57 kg ja jokaisen kanssa on myös elimistöni kummallisesti kerännyt ”vararavintoa” imetystä varten, ihan riippumatta mitä olen syönyt. Enemmän olisin huolissani aiheesta että naiset liikkuisivat myös odottaessa eivätkä passivoitusi vaan odottamaan.

  • Tohtori en oo mutta pari kiloa rasvaa voi helposti luonto ujuttaa mukaan mutta sitten reilut määrät joko syödään tai kroppa on sekaisin kuin seinäkello.

   • Keho on saattanut hiukan käydä ylikierroksilla noiden vuosien aikana kyllä 🙂 Paino kuitenkin lasten välissä 50 kg alimmillaan jolloin jo itsekin hieman huolestuin kilpirauhasesta. Lapset syntyneet parin vuoden välein että kanina on oltu 🙂

 49. Mua aina ihmetyttää nää ns.raskauskilot.Mä jätin molemmista lapsistani synnärille sen mitä tuli,mut oikeasti ne kilot tulee siin vaihees ku imettää,koska sillo oikeasti(ainaki mä)söydään kahden edestä ja jos sillo ei jaks liikkua tai kattoo mitä syö nii sit se on siinä.

 50. tsemppiä sulle tähän taisteluun, että ihminen voi itse vaikuttaa painoonsa ja terveyteensä. jos on raskauskiloja kun lapsi menee esikouluun niin selitys on vähän huono. tää oli varmaan jutun pointti. moni lihoo jonkun salaliiton ja hormonitoiminnan uhrina, ja se kuuluisa käsi joka rasvasokerimössöä lappaa unohtuu kokonaan. omassa lähipiirissä on ihania naisia joilla on terveet elämäntavat ja raskauskilot häviää normaaleilla elämäntavoilla. tää koskee myös meitä miehiä, ei tää oo rakettitiedettä .kroppa on ravinnon ja liikunnan yhtälö.

 51. Minusta on hyvä että olet nostanut kissan pöydälle 😊 Hehe.. Kyllähän kaikki tietää että paino nousee raskaudessa paljonkin, mutta siis se rasvanmäärä on n.3kg mikä on ”normaalia”. Ja kyllähän ne neuvola tätitkin moittii naisia joilla nousee paino liikaa raskausaikana. Itselläni nousi melkein 20kg ja 2kk synnytyksen jälkeen huomasin että painoinkin jo saman verran kun normaalisti. Söin imetyaikana kyllä kahden edestä ja liikuin normaalisti. Välillä herkutellen. 😉 Mutta on monia kenelle vaan ne rasvat siihen jämähtää niin kyllähän se vituttaa. Itse olen onnekas. 😁

 52. Minäkin haluan sanoa oman mielipiteeni 🙂 Kaksi poikaa synnyttäneenä, toinen 12 ja toinen 4! Ekalla kerralla tuli lähes 30 kiloa ja samalla todettiin 1-tyypin diabetes jota ensin luultiin raskausajan sairaudeksi. Noh siitä on nyt 12-vuotta aikaa ja sen kanssa olen nyt vasta oppinut elämään!! Se on vaikuttanut pitkään mun mielialaan ja yrityksiin laihtua. No nyt viimeiset 4-vuotta tajunnu tän jutun! Liikun säännöllisesti, syön monipuolisesti, n. 3 tunnin välein n.5 kertaa päivässä. Energiaa ainakin on kuin pienessä kylässä ja mielialakin on aina vaan parempi 🙂 Mahtava video ja täyttä asiaa, kerroin parille tutulle ja he olivat ihan kauhuissaan!! Ei voi muuta kuin vähän hymyillä! Eihän kukaan sua pakota syömään kaikkea ylimääräistä! Ei kukaan väkisin sitä moskaa työnnä sun suuhun! Kyllä, minäkin herkuttelen silloin tällöin mutta en lainkaan samalla tavalla kuin ennen. Niin ja en ole vieläkään ihanne painossani, mutta siihen suuntaan kovaa menossa!!

 53. Et sinä täysin höpöjä puhu – pitää paikkansa, etteivät esim. 30 raskauden aikana tullutta raskauskiloa ole ”raskauskiloja”, että osa naisista ajattelee voivansa raskausaikana syödä mitä tahansa ja että lihavuus on kansanterveydellinen ongelma. Muutaman asian haluan kuitenkin korjata.

  Ensinnäkään ei pidä paikkansa, että hormoneista johtuva muutaman kilon rasvamäärän lisäys kehoon raskausaikana koskisi vain ”erityisen laihoja” naisia. Naisen kehoon kertyy keskimäärin muutama ylimääräinen rasvakilo imetystä varten.

  Toiseksi erilaiset komplikaatiot ja vaivat, jotka rajoittavat liikkumista ja mahdollisesti syömistäkin, eivät todellakaan ole ”marginaalinen” ongelma, kuten esitit. Esimerkiksi kohdunsuulla sijaitseva istukka, jonka vuoksi kaikkea fyysistä rasitusta on vältettävä, on raskauden puolivälissä n. 30 prosentilla odottajista. Raskauden loppuun mennessä suurin osa istukoista nousee, mutta loppuraskaudessa liikkuminen on yleensä muutenkin hankalaa. Yleisiä ovat myös hyperememis gravidum (vakava raskauspahoinvointi), raskausmyrkytys, ennenaikaiset supistukset sekä ennenaikaisen synnytyksen vaara, jotka pahimmillaan vaativat vuodelepoa.

  Itse keräsin ensimmäisessä, normaalisti sujuneessa raskaudessani vain 7 kg, jotka kaikki jäivät sairaalaan, mutta nyt toisessa raskaudessa lukema näyttää nousevan hiukan suuremmaksi lääkärin määräämän rasituskiellon vuoksi. Uskon, että nimenomaan liikunnan vähentyminen on syynä lihomiseen monessa tapauksessa. Vaikkei liikkumista olisikaan kielletty, kunnolla kaloreita polttava liikunta jää raskaana usein haaveeksi. Normaaleissakin raskauksissa reippaampi liikunta voi aiheuttaa supistuksia, kipua ja paineen tunnetta mahaan. Syömistä taas harva pystyy raskausaikana juuri rajoittamaan, koska nälän tunne aiheuttaa herkästi pahoinvointia ja huimausta.

  Itse en erityisesti stressaa pienestä lihomisesta, kunhan lukema pysyy suht maltillisena, koska tiedän imetyksen vievän kilot tehokkaasti. Sen sijaan henkisesti liikkumattomuus ottaa todella koville ja kaipaan liikunnasta tulevaa hyvänolontunnetta.

  Sanoisin, että pt:n työhön kuuluu myös ottaa huomioon psykologinen puoli, josta muutamat muutkin ovat maininneet. Ei riitä, että tietää ja kertoo, miten ”kannattaa” syödä ja liikkua. Raskausaikana monen mielestä erityisen koettelevaa on tunne oman kropan hallinnan menettämisestä. Varsinkin aktiiviliikkujalle se voi olla kova paikka. Lisäksi mainitsemani yleiset raskausvaivat rajoittavat monen toimintamahdollisuuksia. Ennen kuin tekee pikaisia tulkintoja raskaudenaikaisen lihomisen syistä, kannattaa suhtautua avoimin mielin ja muistaa, etteivät kaikki tapaukset mahdu kategoriaan ”raskautta käytetty tekosyynä syömiseen”. Ja vaikka ajat sinänsä hyvää asiaa puhumalla lihomisen vaaroista, uskottavuuttasi syö esim. se, että puhut raskauvaivoista ”marginaalisena ongelmana”. Sanomasi menisi varmasti paremmin perille, jos osoittaisit hiukan suurempaa perehtyneisyyttä.

 54. Puhut ihan asiaa! Mahtavaa että joku uskaltaa avautua tästä aiheesta! Itse lihoin 30kg siis kokonaiset 30kg(?!?!!) raskausaikana vaan ja ainoastaan siksi kun ensimmäinen ajatus positiivisen raskaustestin jälkeen oli että no niiii nyt saa syödä ja sitähän muuten syötiin, herättiin öisinkin kello 2 ja aamuyöllä kello 4 varta vasten joka ikinen päivä syömään yöunilta ja lähes joka päivä meni karkkiisipsiipullaalimpparrii ja tätä rataa.. Ei mene muuten enää ens kerralla mikäli toinen lapsi siunaantuu. Nyt 8kk synnytyksestä ja viidestä kilosta kiinni että paino on sama mitä ennen raskautumista ja siinä onkin vähän ollut tekemistä! 😥 Ja tää syöminen näkyi myös lapsen koossa.. ei mahtunut ulos alateitse niin löysinkin itseni leikkaussalista, minimies paino 5 kiloo syntyessään. Ja tuo lisäpainohan toi mulle viel viimesellä kolmanneksella selkäkipuja ja jalkojen rasitusvammat jonka vuoksi olin vuodelevossa mikä vaikutti taas lisää vaan hanurin leviämiseen. JÄRKYTTÄÄ edes ajatella miten päästinkään itseni siihen kuntoon, mutta ei niissä hormooni huuruissa paljon asiaa sen kummemmin tullut ajateltua. ✌

 55. Täysin samaa mieltä! Itse olen molemmissa raskauksissa lihonnut sen 20kg ja ihan tietoisesti olen syönyt mitä olen halunnut, kovan työn olen kummallakin kerralla tehnyt sen jälkeen jotta ylimääräiset kilot saan pois. Mutta kertaakaan en ole valittanut SYÖMISTÄNI kiloista, ja ihme kyllä kuinka nopeasti tuloksia saa aikaan kun vaan motivaatiota on. Toinen kyllä mitä ihmettelen on äidit jotka eivät ”jaksa” liikkua kun vauva tulee, heti vaan kun sai lähteä ulos kävelylenkeille tein sen. Ja tietenkin vasta lääkärin lopputarkistuksen jälkeen (n. 8viikkoa synnytyksestä) aloin pikkuhiljaa lisäämään tempoa. Nyt 8kk synnytyksestä ja paino pysynyt samassa ja vatsalihakset alkavat taas tulla näkyviin. Eri asia se on jos on sairaus tms, mutta perusterveet ihmiset jotka vain lopettavat itsestään huolehtimisen raskaaksi tultuaan ovat anteeksivain mutta oksettavia.

 56. Mulle tuli raskauskiloja lähes 30kg. Neuvolassa valistettiin jatkuvasti, että älä syö sitä paskaa. No, en syönytkään, ainakaan paljoa: ainoa ruoka-aine mikä pysyi sisällä oli jäätelö ja kuten varmasti jokainen ymmärtää, ei sitäkään pysty sellaista määrää kukaan ihminen mättämään että sillä lihoisi 20kg silkkaa rasvaa. Toisaalta oltiin myös varmoja että lapsi on helvetillisen kokoinen koska painan niin sairaasti ja ”syön epäterveellisesti”. Lapsi painoi alle 3kg, 15kg jäi synnärille ja alle 2kk päästä olin kevyempi kuin ennen raskautta (imetys). Turposin nesteestä kuin ilmapallo tuntemattomasta syystä ja se lähti yhtä nopeasti kuin tulikin. En lähtisi hirveästi huutelemaan että ”muutama rasvakilo on ok”, kun raskauden aikana on ihan tosissaan mahdoton sanoa mitkä on rasvakiloja ja mitkä raskauskiloja.

 57. Luin tän jutun kun mätin Hesburgerin hampurilaisateriaa naamaan, joo ja olen raskaana. Oli pakollinen lääkärikäynti keskustassa raskauteen liittyen, en saanut aamulla syötyä kun yökkäilin ja oksentelin, mutta pakko oli saada jotain syötyä ennen lekuria. Tiedätkö sellaisen tunteen kun pelkkä ajatus jostain tietysta ruoasta saa syljen kertymään suupieliin ja oksennuksen kurkkuun? Ulota tämä tunne koskemaan kaikkea proteiinia, saat hyvän kuvan siitä mitä olen kokenut viimeisen 13 viikkoa ja koen edelleen. Syödä kuitenkin pitää kolmen tunnin välein, tai paha olo iskee kahta pahempana. Tasapainoilen jäisten mustikoiden, kermarahkan ja nuudelien ihmemaassa. Olen pudottanut viimeksi 30 kiloa, joten on kokemusta painonhallinnasta ja sen pitämisestä. Newsflash for you, mikään ei päde tässä tilassa. Voit suunnitella ihan mitä hyvänsä syömisiä, mutta jos et saa sitä syötyä tai oksennat sen niin parin viikon jälkeen annat periksi sille Hesburgerille. Jo aivan sen lapsen takia.

  Painoa on kertynyt nyt pari kiloa, ja se on kuule ihan sitä silkkaa itseään. Ennen kärsin ärtyneen suolen sulostuttavasta vaivasta, nyt on hyvä jos käyn kakalla kerran kolmeen päivään. Tiedätkö, kuitulisä vain pahentaa tilannetta koska mikään ei kulje. Tämän lisäksi minulla on YLEISEN komplikaation (etinen istukka) takia liikuntakielto niin pitkään että asia hoituu ajan kanssa. Pahimmillaan raskauden loppuun asti. Ja kyllä mulle neuvolassa sanottiin että 20 kiloa painonnousua on täysin normaalia raskauden aikana. Minulla, joka olen reilusti ylipainoinen, ei painon tarvitse nousta kuin sen 8-10 kiloa. Kätilö sanoi TARVITSE. Painon kuuluu nousta, pösilö. Vaikka lihoisin sen 30 kiloa takaisin, niin aivan saatanan sama. Ne lähtee kyllä sitten sen jälkeen kun lapsi on ulkona.

 58. Samaa mieltä. Ja itse olen vahvasti myös sitä mieltä, että VARSINKIN raskaana ollessa pitäisi katsoa tarkasti mitä suuhunsa laittaa. Tuntuu, että monet kääntävät asian niin, että raskaana ollessa on oikeutettua syödä mitä mieli tekee, vaikka oikeasti tärkeintä olisi syödä terveellisesti ja monipuolisesti jotta sikiö voisi mahd. hyvin.
  Monella (tulevalla) äidillä ei todellakaan ole ruokavalio tai ymmärrys ravinnosta&ravitsemuksesta kunnossa, ja en ymmärrä miten sellaiset ihmiset voi lapsiaankaan opettaa syömään oikein..

 59. Mielenkiintoinen juttu, vaikka itselläni joitakin kuukausia synnyttäneellä on hieman herkkä nahka tällaisiin naiseuteen liittyviin asioihin, joita joku mies sitten kommentoi… Etenkin kun on some täynnä fitnesskaunottaria jotka ovat seuraavana päivänä synnytyksestä jo aivan samoissa mitoissa. Kyllä olen katkera, mutta syy on oma.;) itselläni paino nousi raskauden aikana n 8 kiloa, alkuun hieman laihduinkin. Synnytyksestä viikko niin paino olikin -20 kiloa. Ei tehnyt kauheen hyvää sekään. Ei kukaan muistuttanu että syö ja juo sinäkin: D noh, jokatapauksessa itse omistan hirmu huonon itsekurin ja ihailen atleettisia ihmisiä ja kovasti yritän itseäni asiassa kehittää. Tarkoituksesi on hyvä, mutta kun sinulle tulee niitä äitejä reenattaviksi niin toivottavasti heitä osaat silti kunnioittaa vaikka plussapalloja oliskin. Se voi kuitenkin olla tosi iso ponnistus tulla sinne salille, kaikki kun ei tietystä normista poikkeavia osaa kovin hyvin kohdella.

 60. Minä söin kaikkea suolaista ja makeaa suurin piirtein ämpäri kaupalla molempien lasten raskausajat, mutta paino nousi vaan 7kg molemmista. Painoa löyty kyllä ennestään, mutta olihan se aika huimaa syödä alkuaikoina babybluesiin kolme levyä suklaata päivässä – eikä muuten tullut edes paha olo. Muuten kyllä kaikki kilot on tulleet syömällä ja siksi Vatanen onkin nyt hätyytetty apuun (joku fbssä kehotti naisasiakkaita kaikkoamaan sun lähettyviltä…). Maanantaina pukkaa taas rapsaa !

  Ps. Ihan hyvä aihe tarttua vaikkei omaan kokemusta sulla olekaan !

 61. Tarkennan nyt vielä, että ei niitä kertyneitä kiloja mitenkään kadu raskauden jälkeenkään. Sitä katotaan peiliin millasia tuhoja on tullu ja jos ei miellytä niin muokataan sitte salilla ja skarpataan syömisten kans. Ainakaan mun tapauksessa, se ei vieny ees sitä 9kk kun alko olla kroppa taas itteä miellyttävä vaikkakin iho otti pysyvää damagea. Veikkaan, muuten että myös pelko saa ihmisiä tankkaan raskausaikana, mutta se menee jo eri lukuun. 😀 Pysyn ravinnon tarve näkökulmassani!

 62. Ekasta tuli 30kg. Puolet siitä rv6-14 välissä, koska syöminen oli ainut, mikä piti pahoinvoinnin poissa. Painoa tuli, eikä auttanut, vaikka treenasin säännöllisesti koko raskauden. Vointi oli hyvä loppuraskaudesta ja salilla olin vielä viikko lasketun ajan jälkeen. Lenkkeily tosin oli yhtä hidasta, kuin kaksivuotiaalla, mutta tulipahan sitäkin lähes päivittäin harrastettua. Sairaalaan jäi 14kg ja loput istuikin tiukassa, kunnes imetys loppui. Siinä kohtaa meinasi huumori loppua, kun teki kaiken oikein, mutta kroppa ei pelannut. Ei ollut kivaa, ei. Imetys kun loppui, laski painokin hujauksessa. Melkein vuosi siinä meni ja sitten olinkin uudelleen raskaana.

  Toisen kohdalla vannoin, etten päästä itseäni enää samaan kuntoon, mutta kuinkas kävikään… Sama kaava toistui. Eipä mennyt kerrasta oppi perille.

  Ilman omaa treenitaustaani olisin varmasti ollut hukassa kilojeni kanssa. En siis ihmettele, miksi löytyy naisia, jotka vielä parin-kolmen vuoden jälkeen kantavat ”raskauskilojaan”. Omaa vikaahan se on, että syö, mutta jokainen raskaus on omanlaisensa. Itse koin kamalaa morkkista kiloistani, eikä tilannetta helpottanut yhtään se, että kaikki muut näyttivät palautuvan mittoihinsa parissa viikossa. Jokainen syyllistävä kirjoitus asiasta oli kuin isku päin kasvoja. Olin niin kateellinen niille, jotka olivat ”osanneet syödä vähemmän ja fiksummin”. Kolmannen jos joskus teen, toivon, että osaan olla itselleni armollisempi.

  Toivottavasti kaikki raskauskiloistaan eroon haluavat äipät hakevat ohjausta hieman ymmärtäväisemmältä taholta… Onneksi itseltä löytyi taustaa ja tietoa, enkä joutunut apua hakemaan.

 63. Mites se olikaan se koira älähtää mihin kalikka kalahtaa??

  Hyvä kirjoitus ja kirsikkana kakun päällä kommenttiosio missä on vaarallisen paljon sualaa 😀 Ensimmäine vaihe ittensä muuttamises o tiedostaa omat heikkoudet

 64. Mulla on kolme raskautta koettuna ja aika erilaisia kaikki. Lähtökohtana on ollut terve ja normaalipainoinen 18v-naisen kroppa, fyysisesti raskas työ ja monipuolinen ruokavalio, jonka suhteen en ollut siihen messessä koskaan stressannut. Ensimmäinen lapsi meinasi syntyä ennenaikaisena, joten jouduin totaaliseen liikuntakieltoon yksi kaunis keväinen päivä odottamatta suorilta jaloilta. En saanut ilman hoitajan lupaa nousta vuoteesta edes suihkuun. Sairaalassaoloviikkojen aikana sain siellä aika tarkasti säännösteltyä ruokaa kalorien ja kaiken muunkin suhteen. Se mikä yllätti raskaudessa, oli ruoansulatuksen jäätävä hitaus. Edes niilllä sairaalan ammattilaisten suunnittelemilla ruoilla vatsani ei ns. toiminut kuin kerran 8 päivässä (se ei edes mitenkään vaivannut, mutta kummastutti kyllä). Sama on toistunut joka raskauden aikana, vaikka ruokavalio on aivan sama kuin ennenkin raskautta, eikä minulla muutoin tuollaista tapahdu. Hormonit sotkevat ruoansulatuksenkin selvästi, heti alkuraskaudesta lähtien. Toinen raskaus alkoi 7kk edellisen jälkeen, kun vielä imetin ja vaikka nyt en joutunut totaalivuodelepoon, piti silti ottaa rauhassa ja paino nousi sen hallinnan yrityksistä huolimatta yli 90:een kiloon (oon 171cm). Siitä jäi 10kg ylimääräistä ensikuukausien imetyksen jälkeen, jotka katosivat yrittämättä alle 3 viikossa kun palasin navettahommiin ja painoin hyvin pian 58kg. Minusta vaikuttaa siltä ja on siitä näyttöäkin, että raskauden aikana kroppa selkeästi kaikin keinoin pyrkii varastoimaan energiaa lapselle, eikä sitä liikaa kannata stressata ja väkinäisesti jarruttaa (samaa mieltä toki olen ettei ruokavalioon kannata normaalia enempää energiaa lisätä, se kun selvästi saa nyhdettyä pidemmällä sulatusajalla enemmän kaloreita irti normaalistakin ravinnosta, vaan ettei ruokaa tarvitsisi paljoa vähentää). Nyt 10 vuotta myöhemmin sain kolmannen lapseni ja taas tuli 20kg painoa raskausaikana, sillä varovainen piti olla nytkin ja lisäksi jouduin raskausviikosta 15 eteenpäin kulkemaan kyynärsauvojen kera erittäin pahojen liitoskipujen vuoksi (tilava ja joustava lantio on erittäin kätevä synnytyksessä, mutta suoranainen piru raskausaikana…). Synnytyksen jälkeen meni kuukausi, ennenkuin olin palautunut niin paljon, että pystyin ensi kertaa taas juoksemaan ensimmäiset askeleet, mutta nytpä taas on töihin palattu ja ekat 12 kg pudotettu. Ilman enempiä harrastuksia mennee loputkin. Sympatiat kaupunkilaiseläjille, joille liikunta ei tule arjen mukana yhtä vääjäämättömästi ja sitä täytyy erikseen lähteä harrastamaan. Pystyn ymmärtämään miksi niin monelle paino jää ongelmaksi muiden vaikeksien jälkeen ja mihin ammattiapuasi kaivataan! 🙂

 65. Ihan asiaa puhut. Raskauden varjossa on helppo syödä, kun muutenkin se maha kasvaa ja kaiken voi laittaa himojen ja muun syyksi.
  Ja teksti on just tarpeeksi ronskisti kirjotettu. Näitä asioita ei voi tuoda semmosella ”No voi että kun sinulla on hankalaa, ehkä voit vähän joustaa” -tyylillä koska sitten ne ei mene perille oikealla tavalla. Kun asia sanotaan niinkuin se on niin se jää paremmin takaraivoon 😉 Enkä tosiaan tarkoita, etteikö nämä asiat olisi hankalia ja niin edes päin, mutta kun asia on näin, ja se ilmaistaan niin kuin se on, jokainen tietää asian laidan ja osaa itse päätellä, että mitä tehdään jos halutaan ettei nyt esim ne ’raskauskilot’ tulisi ja mitä on tehty väärin jos ne on tullut.

 66. Kiitos videosta katsoin sen. Olet laittanut pääsi mehiläispesään mutta hyvä että uskalsdit. Itse 2 lapsen äiti (2,5 v. ja 6kk) . itse lihoin molemmista 25 kg ja nyt on jäljellä vielä 4kg.Normaali painoisen naiscen tulisi saada raskausaikana kiloja noin 10-15kg. Ne lähtevät noin 4-6 kk synnytyksestä imettämällä. huom normaalipainoisen! sen mitä on kerännyt ennen on ihan omaa tyhmyyttä. ja jos ei imetä tai aijokkaan imettää ni kannattaa miettiä vähän sitäkin asiaa ennen raskauden loppua. eli raskauskiloja ovat ne kilot mistä saadaan vauvalle rasvainen maito aikaiseksi. ja niiden pitäisi lähteä alle 6kk jo itestään.

  toiseksi ne äidit jotka vetävät 10 berliininmunkkia illassa ei ajattele lapsensa terveyttä vaan sitä ku saa syödä, olen raskaana. ja tämä siksi että mies passaisi:) minun mieas ei passannut tuli 25kg ja siltikin vauva painoi nippanappa 3kg. eli te jotka ootte raskaana tai ajattelette hankkiutua niin liiallinen sokerimäärä on huionoksi lapselle samoin rasvaruuat yms. ne ylimääräiset kilot haittaavat omaa oloa ja jaksamista synnytyksen jälkeen.

  kiitos vatanen tämä on hyvä herätys monille. Naiset jotka luette tätä : mitkä ei imettämällä lähe on niitä iha omia ei raskauskiloja.

 67. Huh huh! Kyllä jaksat valittaa pikkuasioista! Älä sä murehdi muista,anna muiden syödä ittensä vaikka kuoliaaks!! Mitä se sun elämääs liikuttaa.☺

 68. Minun mielestä oleellisinta raskauden aikana on vauvan terveys, ei se, kuinka nopeasti ne kilot sulavat raskauden jälkeen. Varmasti muutkin kommentoijat tätä asiaa myös tarkoittivat kun puhuivat raskauden aikaisista terveellisistä elämäntavoista, mutta kaikki teksti ylhäällä tuntuu niin kovin pinnalliselta. Tuntuu, että se ulkonäkö ja paino vain ratkaisee. Raskauden aikana kuuluu syödä terveellisesti ja monipuolisesti nimenomaan sen muksun takia, ei sen, että pääsee sitten pirun nopeasti rantakuosiin kun raskaus on ohitse.
  Ihminen ehkä itse päättää, mitä pistää suuhunsa, mutta naiselle raskaus on iso asia, joka muuttaa asioita paljon. Kiloja ei tarvitse keräillä postimerkkien tapaan, mutta jos ajatellaan vaikka naisen ensimmäistä raskautta. Naisen keho ja mieli tulevat muuttumaan paljon ja koko raskauden ajan. Vastassa saattaa olla pirun paljon negatiivisiakin asiaoita, jotka saattavat jännittää ja pelottaa. Olo vaihtelee paljon, eikä nainen osaa sitä itsekkään selittää. Minun mielestä tällöin naisen kannattaisi keskittyä vain itseensä ja rentoutumiseen. Koittaa syödä terveellisten elämäntapojen mukaisesti mutta sallii itselleen ne mieliteot, jotka tulevat, kunhan ei mennä liiallisuuksiin. Ylipaino raskauden aikana saattaa aiheuttaa diabeteksen ja altistaa lapsenkin ylipainolle. Liikuntaakaan ei saisi jättää pois, ellei tule terveydellisiä esteitä. Kuitenkaan sen liikunnan ei tarvitse olla mitään hikijumppaa vaan vaikka kävelylenkkejä ja venyttelyä, että saa säilytettyä yhteyden kehoonsa raskauden aikana. Raskaus on naisen keholle suuri stressi, eli sillon pitää keskittyä siihen rentoutumiseen ja omaan minuuteensa, ei siihen, paljon tulee painamaan seuraavissa pikkujouluissa.

 69. Hei
  Minulla 2 raskautta takana, joista toisella kertaa sain kaksoset. Eli yhteensä 3 lasta. Olen pienikokoinen ja ollut aina normaalipainoinen. Raskausajat söin sitä mikä maistui. Söin usein pieniä annoksia ja liikuin voinnin mukaan. Paino nousi semmonen 7-12kg. Ja aika äkkiä olin normipainossa raskauden jälkeen. Minua harmitti se, että jotkut kysyivät, kuinka sinä voit odottaa kaksosia kun olet noin pieni? Nykyäänkin kun sanon , että minulla on kaksoset, niin jotkut katsoo sillai hitaasti, että on vai? Tai että minulla on 3 lasta. Itsestään voi pitää huolta ja liikkua vaikka onkin lapsia. Aluksi kävelin paljon. Kun lapset olivat sen ikäisiä, että oppivat pyöräilemään, niin vedin itse lenkkarit jalkaan ja juoksemaan siinä mukana. Mutta annetaan kaikkien kukkien kukkia vaan. …kevät tulossa ja jokaisella oma elämä.

 70. Syömisestä..
  Mua ei saisi salille edes kiväärille uhaten mutta olen niitä naisia, joille vuosien saatossa toistuvasti toiset naiset hokee, että ”on sulla upeet geenit kun pysyt vuodesta toiseen noin hoikkana vaikket mitään tee”. Joo. En tee – muuta kuin syön terveellisesti kasvisruokaa ja sillä periaatteella, että kulutan sen mitä syön. Mua oikeasti ottaa päähän se, että kaiken treeni /laihdutushypetyksen keskellä ei ikinä muisteta meitä, jotka_pysytään_hoikkina perusterveellisten elämäntapojen pohjalta. Harrastan maltillisesti muuta liikuntaa sen verran ku kivalta tuntuu eli en täysin sohvaperunakaan ole. Vaan sen olen havainnut, että ihmisille ei saa sanoa, että syy saattaa olla omissa valinnoissa ja omassa tekemisessä. Erityisesti jos on ylipainosta kyse.

 71. Fb-feedini perusteella ja tämän kommenttiketjun perusteella ihmiset provosoituivat kirjoituksestasi, luin tekstin, ja vaikka olen raskaana, en provosoitunut. Kirjoitat vähän samasta asiasta, kun eräs naistentautien erikoislääkäri joku aika sitten (hänkin onnistu suututtamaan odottajia).

  Jos kiinnostaa, niin tässä artikkelissa kohdassa ”Painonnousu ja energiansaanti” asiallista tietoa aiheesta http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50068#s10_4

 72. Mielenkiinnolla olen seurannut tätä keskustelua.. Itsekin lihoin ekan raskauden aikana 20kg. Aivan järjetön määrä. Syömistä suurempi ongelma oli liikkumattomuus. Ensin oli 16 viikon oksentelut ja sitten ei vaan enää jaksanut sen mahan kans tehdä mitään. Jälkeen päin harmittaa aivan älyttömästi, uskon että kaikki liitoskivut ja selkävaivat olis jääneet paljon vähäisemmiksi jos oisin vaan pakottanut itseni liikkumaan.

  Ei äidit olleet ennenkään ylipainoisia. Ennen tehtiin fyysistä työtä niin pitkälle kuin pystyttiin. Nykyään jäädään sairaslomalle kun raskaussitäjaraskaustätä ja työkin on niin kovin rankkaa. (Itse olen hoitoalalla).

  Minä onneksi heräsin, tosin lapsia siinä vaiheessa jo 2 ja ihan hyvässä iässäkin, mutta nyt olen karistanut ne kilot pois ja itseasiassa hieman enemmänkin. Asiallinen postaus, ja aiheellinenkin vielä. Äitien ylipaino on hankala ongelma, joka aiheuttaa ongelmaa myös vauvoille. Sokerivauvat tarvitsee tehostettua seurantaa, oma lukunsa on vaikeiden synnytysten komplikaatiot puhumattakaan sektioista joita joudutaan tekemään koska vauva on liian iso.

  Raskaus ei ole sairaus. Tänä päivänä osaa arvostaa neuvolassa annettavaa neuvontaa, harmi että silloin viis veisasin. Vältetään toki salmiakkia ja listeriapöpöjä hysteerisenä mutta vedetään samalla kilotolkulla suklaata. Näen ristiriidan.

 73. Hieno juttu, että joku ottaa aiheen esille! Näistä asioistahan ei saisi puhua kun joku vetää herkkänä hormonipäänä herneen nenukkaan. Itse raskaana olevien kanssa työskentelevänä näen tätä joka päivä. Yhä useampi odottaja on jo ennen raskautta ylipainoinen, jolloin kiloja ei tarvitsisi tulla pahemmin ollenkaan. Silti se nousee 15-20kg. Sitten ihmetellään miksi on raskausdiabetes ja miksi paikat särkevät jne. Fakta nyt on se, että suurin osa raskauksista etenee normaalisti, jolloin myös liikkuminen on mahdollista. Moni lopettaa liikkumisen heti positiivisen raskaustestin tehtyään. Ja tosiaan, niinkuin moneen kertaan on todettu, normaali painonnousu on 7-15kg, mutta nyt oli kyse tuon päälle kertyvästä ekstrasta. Toki turvotukset nostavat painoa, mutta ne ovat harvassa, joiden paino nousee sen takia niin paljon, että painoa tulee esim. 25kg. Lisäksi tosiaan itselle annetaan lupa syödä mitä vaan. Vauva tarttee näitä herkkuja… Luulisi tosiaan että se terveellinen syöminen kiinnostaisi nimenomaan raskausaikana, kun se vaikuttaa huomattavasti vauvankin terveyteen. Terveellinen ruokavalio ja liikunta yhdessä on paras keino hallita painoaan.
  Itse olen myös raskaana ja olen jatkanut liikuntaa samaan malliin kuin ennen raskautta. Liikunta myös helpottaa monia raskausvaivoja, kuten pahoinvointia ja väsymystä. Raskaus ei ole syy ryhtyä läskiksi!

 74. Olin ekaks, et ei helvetti… Mut sitten sain oikeestaan motia tästä.:D Oon viikolla 20 raskaana ja 21v. On totta, ettei sulla oo kokemusta tästä aiheesta, mutta saa siitä kai oman mielipiteen sanoa? Oon lihonut nyt 5kg, joka johtuu täysin 10 viikkoa kestävästä pahoinvoinnista. Silloin söin, mikä alas meni… Se oli muuten neuvolan ohje. Voin kuitenkin varmasti senkin takia tosi huonosti, että terveellinen ruokavalio jäi. Ei kuitenkaan paljon parsa mennyt alas.:D Mulla on myös lantio levennyt aika paljon, luontoäidin tepposia, että vauva mahtuu ulos. Kehonkoostumus on muuttunut, ennen olin aika timmi, mutta nyt hiukan pehmeämpi. Se kuuluu asiaan ja naisilla muutenkin rasvaa kertyy helpommin ja vielä raskauden aikana. Ihmisiä on erilaisia ja ei tästä kannata nokkiinsa ottaa. Ehkä enemmänkin kannattaa katsoa sitten synnytyksen jälkeen peiliin, jos liikakiloja on tullut. On maailman paras hetki aloittaa terveellinen elämä ja opettaa lapsellekin kunnon ruoka -ja liikuntatottumukset!:) Niin ja muuten mun raskaushimo on parsakaali, haha.:D

 75. Nyt on kyllä pakko kommentoida, koska asia on itselle ajankohtainen. Synnytin pienen pojan viitisen kuukautta sitten ja liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta huolimatta kiloja kertyi reilu 20. Olen aina ollut hoikka ja kilojen kertymistä tuli vahdattua ja kauhisteltua pitkin raskautta. Synnärille jäi viisi kiloa ja toiset viisi tippui parin viikon aikana synnytyksestä. Nyt olen lähes vanhoissa mitoissa eli kiloja on lähtenyt yli 20. Imetys on siis vienyt loput kilot ja en kyllä tiedä miten tämä kroppa olisi jaksanut ilman niitä ”ekstra”kiloja. Koen, että paineet palautua vanhoihin mittoihin on aika suuret ja on tässä itkut jos toisetkin itketty kun kroppa on muuttunut ihan toisenlaiseksi kuin ennen, vaikka kilot onkin karisseet. Tälläisista asioista kirjoittaessa kannattaisi ottaa vähän selvää mistä puhuu eikä lähteä syyllistämisen tielle, sitä on ihan tarpeeksi muutenkin.. Sinänsä tärkeän asian otit esille, sillä lihavuus on iso riski raskauden aikana ja synnytyksessä. Vaikka raskausaikana kiloja tulisi reilustikin ei se tarkoita että kyse olisi lihavuudesta.

 76. Terveyskirjasto: Normaali raskauden aikainen painonnousu on 8–15 kg. Painonnousu johtuu kohdun, sikiön, istukan ja lapsiveden määrän lisäksi äidin verenkierron ja elimistön nestemäärän kasvusta.

  • Minusta tosiaan ihan asiallinen alkup. kirjoitus, monethan eli enemmistö ovat nykyään ylipainoisia, miehet ilmeisesti hieman enemmän. Mutta tosiaan kummastutti tuo, että 10kg ei voisi tulla raskauskiloja, ja kyllähän se tuossa nimim. kip tekstissä olikin. Ja sen verran naisten kanssa keskusteltu, että ihan normaalia nuo painomäärän nousut tuolla välillä eikä kyse ole ennen raskautta eikä jälkeen raskautta ylipainoisista ihmisistä.

   Itselläni huomasin jo heti, että järkyttävät nesteet tuli eikä ollut toivoakaan tunkea itseään mihinkään omiin housuihin kun hädin tuskin plussa oli tikkuun hankittu. Ja tuli toki sitten liikaa ylimääräistä, mutta kunpa elo olisi niin helppoa. Alussa oli homma ok, kävelin n. 15 km lenkkejä päivittäin ja söin kadehdittavan terveellisesti, ehkäpä lapsellakin on nyt sitten poikkeuksellisen erikoinen maku ruoan suhteen (kun vertaa muihin ikäisiinä, jotka eivät koske juurikaan kasviksiin tai muihin terveellisiin ruokiin, meillä niitä menee lempiruokina) mutta sitten 6 kk kohdalla alkoi kivasti jonkinlainen iskias-tyyppinen vaiva rassata enkä päässyt omin avuin sängystä ylös ja yöllä kääntyminen oli tuskaa että piti miettiä kannattaako kääntyä ollenkaan. Siis ihan hirveää. No ehkä ne syömiset olisi voinut laittaa ihan minimiin, mutta pääkoppa on siitä hassu, että se kertoo kyllä että teet väärin mutta ns. helpon tien ihminen valitsee. Kun syö samoja ruokamääriä vaikkakin terveellistä niin kohoaahan se paino joo. Oli muutenkin hankala elämäntilanne. Omassakin nuoruudessa ruokaa/herkkuja käytettiin rankaisuun sekä palkitsemiseen eli kyllä itse huomaan että hyvin stressaavissa tilanteissa tämä tämmöinen oppi pyrkii pintaan. Älkää nykypäivän vanhemmat ikinä käyttäkö ruokaa tällaiseen, rankaisuun tms. 🙁 Sen korjaaminen omin avuin on toivoton tie.

   No, lapsi tuli ulos ja seuraavana aamuna lähdin painavampana kuin mitä olin lapsi mahassa 😀 Eikä muuten laskenut se turvotus varmaan kuukauteen, en vieläkään tajua miksi, mutta ei ollut yllätys, mulla on aika huonosti toimiva kroppa. Aineenvaihdunta on olematonta ja vatsalla olevaa ylimääräistä rasvaa ei saanut edes hyvä PT eikä se toinenkaan (tämä valmennus ei liittynyt raskauskilojen pudotukseen, aloitin sen normaalipainoisena) ohjelmallaan ja ruokavaliollaan kokonaan katoamaan. Muutoin tulokset olivat upeita, lihasta tuli aloittelijalle ja kehon muoto muuttui jo kuukaudessa. No ei ihme sillä rääkillä. Keskivartalo kuitenkin suli hyvin hitaasti muuhun rasvaan verrattuna ja vyötärön kapeneminen pysähtyi n. 9 kk valmennuksen ainana noin 2 kk kohdalla!!!! Toinen sanoi, ehkä syöt liian vähän, no lisättiin ruokaa ja lähti maha leviämään.

   Sinänsä olisi kiinnostavaa heittää haaste jollekin PT:lle vielä, mutta en taida enää itse jaksaa maksaa sellaisia summia ja todeta lopussa että siellä ne rasvat vielä roikkuu (no joku voisi sanoa, että ei ole paljon, mutta on sitä, ei varmasti maailmaa kaada etenkin kun arvot ok eikä hiljaista tulehdusta ole). Niin monet yrittäneet. Nythän vielä haittaa kilpirauhasen vajaatoiminta, olo on lääkityksen kanssa ok, mutta kun oman kroppansa tuntee niin huomaa että jokin ei toimi ei. Yli vuosi meni aivosumussa, makasin sohvalla ja nukuin, kärsin lihasheikkoudesta ja fyysisestä voimattomuudesta ja kun sitten pääsin taas vihdoin salille niin ajattelin että JES nyt ne lähtee rasvat prkl. Ikäväksi yllätyksekseni totesin, että oho, eipä kroppa toimikaan enää kuten ennen kilpparia ja olen lakannut jo olemasta toiveikas. Joku olisi kateellinen panostuksestani terveyteen, mutta puntarissa se ei näy. Joku toinen kilpparivaivainen sanoikin, että vaikka arvot on kohdillaan niin vaivainen olet – aineenvaihdunta hidastuu niin, että vaikka syöt kaksi rahkapurkkia päivässä niin keho pitää hyvin hanakasti omistaan kiinni. En toisaalta halua lähteä omena päivässä -tyyliselle linjalle koska kyllä sitä tässä iässä jo terveyskin merkkaa jotain.

   No olipa pitkä viesti ja hieman aiheen vierestä, mutta tuli mieleen. Kortisolit on mittaamatta, en kyllä yhtään ihmettelisi vaikka en huitelisi taivaissa, silloin on kait turha odottaakaan että rasvasolut aktivoituisivat sulamispisteeseen 😛

 77. Mielestäni kirjoituksesi oli hiukan tökerö, vaikka ymmärrän hyvät tarkoitusperät. Olen raskaana ja minulle henkilökohtaisesti kirjoituksesi aiheutti paineita, vaikkei kiloja ole vielä kertynyt ainuttakaan. Toisaalta on paineita kerryttää painoa, koska neuvola suosittelee normaalipainoisille noin 8-15 kilon painon lisäystä raskauden aikana, mutta yhtään ei saisi tulla rasvaa ja mieluiten kaiken tulisi jäädä synnärille. Kahden tulen välissä siis ollaan 😀 Satu Kalmi kirjoitti erittäin hyvän postauksen raskaana oleviin naisiin kohdistuvista ulkonäköpaineista täällä http://www.fitblog.fi/satukalmi/blog/2016/04/07/naisten-sairaat-ulkonakopaineet-tanaan/

  Mielestäni järkevämpää olisi kannustaa tulevia äitejä syömään terveellisesti ja liikkumaan, kuin pelotella saati syyllistää liikakiloilla. Miten olisi esimerkiksi postaus raskauden huomioimisesta salitreenissä?

  • Jotkus silittelee, toisen kolauttelee 🙂 Mä kuulun siihen kolauttelu porukkaan, siitä voi suuttua tai motivoitua, pallo on aina lukijan käsissä 🙂

  • Raskaana ollessa tärkeintä on sikiön hyvinvointi. Synnytyksen jälkeen imetysaika ja yövalvomiset vaativat myös paljon äidiltä. Kun lapsi kasvaa, myös äidille tulee enemmän omaa aikaa ja voimia omiin harrastuksiin. Siinä vaiheessa kertyneitä kiloja voi alkaa pudottamaan. Näin tein itse ja suosittelen muillekin. Pienten lasten äideillä on hyvin paljon muutakin ajateltavaa kuin paino. Tärkeintä on edetä omien voimavarojen mukaan. Apua kannattaa ottaa vastaan, mutta myös maalaisjärjellä pääsee pitkälle.

 78. On oikein virkistävää, kun sanot suoraan asioita joita itse joutuu kätilönä selittämään ”päänsilittelyn” kera. Tämä on tätä arkaa kenttää, mutta merkityksellisempää kuin moni ymmärtää.

  Mäkkärimössöllä lihotettu raskausvartalo ei ole kasvavalle masuvauvalle hyväksi. Kuten tuolla kommenteissa jo hieman aihetta sivuttiin niin tärkeää olisi puhua enemmän siitä millaisia vaikutuksia yltiöprosessoidun, pikaruuan, hiilarirasva pommien ja muiden epäterveellisten herkkujen syömisellä on niin odottavalle äidille kuin syntyvälle vauvallekin. Synnyttäjät ovat entistä ylipainoisempia, vauvat isompia ja yhä useammalla on raskausdiabetes tai muita aineenvaihduntaongelmia. Kaikki tuo on taakka sikiölle ja istukalle ja vaikuttaa synnytyksen etenemiseen ja myös synnytyksen hoitoon.

  Syntyvän vauvan aineenvaihdunta muovautuu äidin ravitsemuksen kautta. Äidin ylipaino ja raskaudenaikainen huono ravitsemus altistaa myös lapsen mm ylipainolle ja aikuistyypin diabetekselle. Yleensä herkuttelu myös syrjäyttää sen hyvän syömisen jolloin on riskinä ettei niitä suojaravintoaineita ja välttämättömiä rakennusaineita saada riittävästi.

  Roiskaisussasi esiin tuomista asioista olis saatavilla tutkittua faktaa useilta vuosikymmeniltä, jos sitä haluaa etsiä. Energiatarpeen kasvun ja luonnollisen raskaudenaikaisen painonnousun suhteen arviosi olivat jokseenkin keskivertojanan alapäätä, mutta monella meistä on jokunen kilo ylimääräistä jo ennestään jolloin voidaan mennä hyvinkin noilla esittämilläsi arvioilla (300ckal/10kg). Jos ylimääräistä on ennen raskautta reilusti liikaa niin raskauden aikana vaa´an ei tarvitse liikkua yhtään eteenpäin.

  Kiitos 🙂

 79. Täällähän vasta asiantuntijat lausuu 😀 Miehet raskaudesta! Kyllä se on kuulkaa pojat niin, että se on raskaushormoonit, jotka sen lihomisen aiheuttaa. Valitettavasti se tapahtuu vain osalle raskaana olevista! Satun olemaan yksi niistä: paino raskauden alussa 57 kg ja lopussa yli kahdeksankymmentä. Söin todella terveellisesti, mutta samalla normaali ruokahalu hävisi. Tilalle tuli norsun ruokahalu. Olette varmaan kuulleet, että raskausaikana voi tulla todella kummallisia himoja erilaisiin ruoka-aineisiin. Se ei johdu siitä, että äiti ajattelee voivansa syödä kahden edestä, ei todellakaan. Sitä ei voi oikeasti järjellä selittää, mutta niin se on. Ihan saman kuin se, että monta litraa päivässä kahvia lipittävä mokkahirmu ei pysty juomaan tippaakaan sumppia raskausaikana. Älkäähän syyllistäkö raskaana olevia, koska kyse ei ole pelkästään normaalista itsekurista. Onhan se aikamoinen katastrofi äidin kropalle alkaa elättää uutta ihmistä ja siinä voi kuulkaa tapahtua ihmeellisiä asioita. Ja tapahtuu! Painoaan kannattaa tietty vahtia raskaanakin, siitä olen täysin samaa mieltä. Mutta se on vaikeampaa kuin muulloin….

 3
Tykkää jutusta